Από το Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής θα περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο οποίο φαίνεται να έχουν φτάσει σε συμφωνία οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει με νομοθετική πρωτοβουλία το ΠΑΣΟΚ θα προβλέπει αυστηρές ποινές για την άρνηση του Ολοκαυτώματος, ποινή φυλάκισης για ρατσιστικές συμπεριφορές ενώ θα προβλεφθεί και ποινική προστασία για τους ομοφυλόφυλους.

Οι ποινές κυμαίνονται από φυλάκιση τριών μηνών έως και τριών ετών και πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Ωστόσο παγώνει προς το παρόν το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ με ξεχωριστή τροπολογία.

Οι τρεις ρυθμίσεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου σύμφωνα με τα ΝΕΑ:

1. Εισάγονται νέες ρυθμίσεις με κορυφαία τη νομική προστασία των ομοφυλόφιλων ως θύματα ρατσιστικής βίας. Είναι μια ρύθμιση που ζητούσε επίμονα το ΠΑΣΟΚ και έχουν παρασχεθεί διαβεβαιώσεις ότι θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο που θα φτάσει στη Βουλή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο τελικό κείμενο του νόμου θα προβλέπεται ρητά «η ποινική προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλλου προσώπου ή ομάδων προσώπων από την εις βάρος τους μετακίνηση βίας ή μίσους».

2. Δεν προωθείται ένα αυτοτελές σχέδιο που θα αντιμετώπιζε τις εκδηλώσεις ρατσισμού ως ιδιώνυμο αλλά τροποποιούνται και ενισχύονται υφιστάμενες διατάξεις, ιδίως του νόμου 927/1979. Με αυτό τον τρόπο από πλευράς ΝΔ μπορούν να συνεχίσουν να ισχυρίζονται πως το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπιζε επαρκώς τις ρατσιστικές επιθέσεις και το μόνο που χρειάζονταν ήταν η συμπλήρωση του.

3. Με το σχέδιο προβλέπεται ρητά η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος (όπως είχε διαβεβαιώσει την εβραϊκή κοινότητα εντός και εκτός συνόρων ο πρωθυπουργός), ενώ φαίνεται πως τα δυο κυβερνητικά κόμματα ξεπερνούν το σκόπελο για τις γενοκτονίες καθώς ορίζεται ότι η παραβατική συμπεριφορά των αρνητών του ναζισμού και όσων αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή τις γενοκτονίες θα πρέπει να συνδέονται με την υποκίνηση βίας ή μίσους. Με λίγα λόγια δε θα αρκεί για την ποινική μεταχείριση η αμφισβήτηση από τη στιγμή που θα περιορίζεται στο πλαίσιο έκφρασης προσωπικής άποψης.