Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Το φαινόμενο της πεταλούδας στη θεωρία του χάους θυμίζουν οι οικονομικές εξελίξεις στη Ελλάδα, λόγω του αντίκτυπου που έχουν κάθε φορά στο πολιτικό πεδίο. Το γνωστό αξίωμα «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα» βρίσκει πλήρη εφαρμογή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά βήματα στην οικονομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύνδεση των βημάτων που επιτυγχάνονται στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση με την επιχείρηση για την διεύρυνση της κεντροδεξιάς και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια κουβέντα που είχε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης με δημοσιογράφους πριν δύο εβδομάδες, ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είχε πυροδοτήσει τη συζήτηση για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ μετά τον Σεπτέμβριο.

Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες κατάφεραν να «μπλοκάρουν» τον κ. Μεϊμαράκη στο διάδρομο που οδηγεί από το Εντευκτήριο προς το καφενείο της Βουλής και στο πηγαδάκι που είχε στηθεί στα όρθια ο παλιός γαλάζιος πολιτικός εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, πρότεινε την διεξαγωγή συνεδρίου «παντρατιάς της Κεντροδεξιάς» το φθινόπωρο.

Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα, που συγκέντρωνε ποσοστά της τάξεως του 40% - υπονοώντας έτσι ότι αυτή θα πρέπει να είναι και πάλι η επιδίωξή της. Ο πρόεδρος της Βουλής μάλιστα συνέδεσε μια τέτοια κίνηση με την προσπάθεια να διασφαλιστούν οι 180 για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσε αφορμή για προσκλητήριο σε ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν αναφορές στη γαλάζια παράταξη.

Αυτή η πολιτική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής δεν είχε γίνει σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν μια σειρά κρίσιμων οικονομικών εξελίξεων με κυριότερες την σταδιακή αποσύνδεση από την τρόικα με την απόφαση για μεταφορά των συζητήσεων στο Παρίσι (οι οποίες μάλιστα θα αφορούν μόνο αξιολόγηση και όχι έλεγχο του ελληνικού προγράμματος) και την προώθηση των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.

«Τέτοιες κινήσεις και κυρίως αυτές για τη μείωση της φορολογίας, είναι οριζόντιες και αφορούν όλους τους πολίτες. Η ΝΔ είναι συμπαγής, καθώς από 128 που είχε, συγκράτησε 126 βουλευτές έπειτα από δύο πολύ σκληρά και δύσκολα χρόνια την ώρα που άλλα κόμμα αποδεκατίζονται» σημείωνε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr και εξηγούσε: «Αν αποδεκατιστούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το πείραμα της κυβερνητικής συνεργασίας που έκανε το μοναδικό στην ιστορία – δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια μαζί – δεν θα πετύχει».

«Εμείς θα κάνουμε τη δική μας προσπάθεια να επαναπατρίσουμε τους δικούς μας ψηφοφόρους προς τα δεξιά και το ΠΑΣΟΚ τη δική του προσπάθεια προς τα αριστερά», έλεγε η ίδια πηγή και προσέθετε: «το ότι τα αποτελέσματα είναι οριζόντια και αφορούν όλους τους πολίτες αποδεικνύει ότι η πολιτική μας πετυχαίνει και δημιουργεί αίσθηση υπερηφάνειας στους ψηφοφόρους που στηρίζουν τη ΝΔ».

«Αυτούς τους ψηφοφόρους θέλουμε πίσω» ξεκαθάριζε η κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζοντας «καλή ιδέα» την πρόταση Μεϊμαράκη για έκτακτο συνέδριο, «πλην όμως», όπως διευκρίνιζε, «έχει ένα κατά: το να συζητάμε τώρα το χρόνο. Το πότε έχει σημασία» έλεγε στο newpost.gr η ίδια πηγή αναφερόμενη στις οικονομικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν όπως αυτή της λύσης στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους

Οι εξελίξεις αυτές που θα είναι ραγδαίες μετά το φθινόπωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπως είναι λογικό λόγω του φόρτου που δημιουργούν δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. «Άλλωστε άνοιγμα για μια κίνηση πανστρατιάς, μπορεί να γίνει και χωρίς συνέδριο, με μια μεγάλη συνδιάσκεψη», ήταν η άποψη που εξέφραζε η κυβερνητική πηγή, φωτογραφίζοντας τις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου προς την κατεύθυνση αυτή και κυρίως αποδεικνύοντας ότι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις συνδέονται, μέσω της θεωρίας του χάους…