«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την "εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για τη φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ", δεν μπορεί να κρύψει ότι στην πραγματικότητα χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μείνουν τελικά εκτός παιδικών σταθμών» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Προσθέτει μάλιστα πως «πρόκειται για πάνω από 20.000 παιδιά, αφού οι 91.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αφορούν σε 111.000 παιδιά, και οι θέσεις στις δομές είναι 89.000».

Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση, «να πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, άμεσα να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτίρια. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται φέτος με τραγικές συνέπειες για παιδιά και εργαζομένους, αφορά μόνο ένα μέρος, αφού χιλιάδες οικογένειες δεν έκαναν αίτηση γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια» υποστηρίζει το ΚΚΕ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αποσιωπά ότι επιπλέον οικογένειες θα δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού στους δήμους ενώ άλλες λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς δεν έκαναν καν αίτηση».