current views are: 3

14 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση04:01

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Μετά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή .

Δημοσίευση 04:01’
αρθρο-newpost

Μετά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή .

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Μετά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή . Η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή άρει το αδιέξοδο και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές.Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό; Τα πιθανά σενάρια εξετάζονται και αναλύονται καθημερινά από τα κομματικά επιτελεία .Ας τα δούμε…

  • Το πρώτο σενάριο θέλει την συγκέντρωση 180 ή και περισσότερων βουλευτών και να γίνει η εκλογή του Προέδρου χωρίς εθνικές εκλογές και η κυβέρνηση να συνεχίσει κανονικά έως το 2016 αφού και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει πεί ουκ ολίγες φορές ότι η τετραετία θα εξαντληθεί 
  • Το δεύτερο σενάριο θέλει τη μη συγκέντρωση 180 βουλευτών και την χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε το επόμενο ερώτημα είναι ποιο κόμμα θα είναι πρώτο αλλά και αν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση αφού αφενώς αποκλείεται το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ αφετέρου το ποσοστό των ΑΝΕΛ κρίνεται ανεπαρκές για να δώσει κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνβηση τότε κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει και πάλι η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς με την προφρανή στήριξη του ΠΑΣΟΚ που οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα διατηρήσει , ή και θα αυξήσει λίγο ,τα ποσοστά του.
 


σχετικα αρθρα