Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τι προσδοκούσε από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση; Να δείξει ότι κάποιοι φόροι, κάποια χαράτσια, μπορεί να περιοριστούν, όπως συνέβη στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Τι έγινε τελικά; Της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα. Ακόμα και αυτοί που έχουν διαπιστώσει ότι καλούνται να πληρώσουν λιγότερα, θεωρούν ότι πρόκειται για νέα φοροκαταιγίδα.

Και λίγο μετά τον ΕΝΦΙΑ, ήρθε η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για ελέγχους της Εφορίας στα σπίτια των φορολογουμένων, επειδή εκτίμησε ότι το μέτρο θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Στο καπάκι ήρθε και η γκρίνια του ΠΑΣΟΚ για την νέα Γενική Γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ο οποία φέρεται να υποστηρίζει την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

Κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου, κάθισαν και σκέφτηκαν πως μπορεί να αντέδρασε η πλειοψηφία  των πολιτών, που ζει αυτά που ζει μέσα στον Αύγουστο. Τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν ήταν απογοητευτικά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο μέσος πολίτης σιχτίρισε για άλλη μια φορά το σύστημα με ότι σημαίνει αυτό για το κυβερνών κόμμα, ενώ κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα είχε πέραση το σύνθημα των αναρχικών «να πάρουν πρώτα τα σπίτια όσων ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εμείς ψηφίσαμε να μας τα πάρουν οι κομμουνιστές!»

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μια μέρα πριν από τον δεκαπενταύγουστο και περίπου 20 μέρες πριν από τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται μην τυχόν και γίνουν και άλλες γκάφες οι οποίες θα επηρεάσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και ακυρώσουν σε μεγάλο βαθμό τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ανακοινωθούν.

Το κακό (αλλά ταυτοχρόνως και το λογικό) είναι ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν από πού να… φυλαχτούν. Υπάρχουν- βλέπετε, αρκετοί υπουργοί οι οποίοι θεωρούνται ότι είναι επιρρεπείς στη γκάφα. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ζητηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία να γνωστοποιείται πριν ανακοινωθεί στο Πρωθυπουργικό γραφείο- κάτι το οποίο και έχει γίνει. Εκτός από αυτό, απομένει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στη… φώτιση της Παναγιάς που γιορτάζει αύριο, μεγάλη η Χάρη της…