Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Ως μια ακόμα ένδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας να φορολογήσει αυτούς που πραγματικά έχουν και μπορούν να πληρώσουν αντί να ποινικοποιήσουν  την πρώτη κατοικία   ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τον φόρο ακίνητης περιουσίας..

«Είναι η γνωστή τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση  όλα τα τελευταία χρόνια λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Εξαγγέλλουν ένα μέτρο και αφού υπάρξουν αντιδράσεις ξεκινά δήθεν η διερεύνηση για την απόδοση ευθυνών.  Πάντα κάποια υπηρεσία δεν έχει κάνει καλά την δουλειά της και χρειάζεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού. Μόνο που ο κόσμος δεν τρώει πια  κουτόχορτο .»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ακόμα ότι «μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνη για την κοινωνία  την οικονομία και την χώρα, καθώς η εμμονή της στη μνημονιακή πολιτική οδηγεί, με τον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και στη δήμευση περιουσιών νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που αδυνατεί να υπερασπιστεί στοιχειωδώς τα συμφέροντα της χώρας και των αγροτών, μένοντας ουραγός των εξελίξεων.»

Η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης, πότε με την αφήγηση περί τέλους της κρίσης και πότε με τις αστείες δικαιολογίες περί «λάθους στο λογισμικό» στον ΕΝΦΙΑ, σκοντάφτει στην ίδια την πραγματικότητα.

Ωστόσο, δεν της απομένει πολύς χρόνος για να συνεχίσει την καταστροφική της πολιτική. «

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας τόνισε μάλιστα « ότι η κυβέρνηση αντί να ελέγξει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, συζητά αν θα μπαίνει ή όχι ο ΣΔΟΕ στα σπίτια. «Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τον πολίτη σαν εχθρό, αντίθετα πρέπει να λειτουργεί με μια λογική εμπιστοσύνης».

Είναι διαφορετικό πράγμα ένα μόνιμο φορολογικό και δίκαιο σύστημα όπου ο καθένας θα φορολογείται σε σχέση με τη φοροδοτική του ικανότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ένα φορολογικό νόμο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει γενικά το θέμα της περιουσίας στο οποίο εντάσσονται και τα ακίνητα και καθορίζεται από την δημιουργία περιουσιολογίου και τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός. Εξήγησε επίσης ότι «το περιουσιολόγιο δεν παράγει φόρο, αλλά αποτυπώνει μία κατάσταση, η αλλαγή της οποίας μπορεί να παράξει φόρο».

Αντί να εξετάσουν που υπάρχει η μεγάλη φοροδιαφυγή και που αυτή εμπλέκεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τα ζητήματα των off shore, του μεγάλου πλουτισμού, των λιστών Λαγκάρντ κ.α. επιμένουν να φορολογούν τη μικρή ακίνητη περιουσία.

«Ζούμε σε μία χώρα όπου ήταν αξία το να έχω «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου» και πάνω από το 50% των οικημάτων είναι μικρής έκτασης δηλαδή κάτω από 100τ.μ. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση και ο κ. Παυλόπουλος μιλά για έμμεση δήμευση της περιουσίας!»