Τις επιφυλάξεις του για τις βεβιασμένες αποφάσεις και επεμβάσεις της Ε.Έ στη Λιβύη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά το πρόγευμα εργασίας που είχε σήμερα το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρoμπάι.

“Μας προβληματίζει ιδιαιτέρως η λήψη βεβιασμένων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς να έχουμε εξακριβωμένες πληροφορίες για το τι πραγματικά τεκταίνεται επί του εδάφους”, είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μεσογειακά κράτη μέλη της Ε.Έ, όπως η Κύπρος, θα μπορούσαν να περάσουν πολύ ευκολότερα τα όποια μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η γεωγραφική μας εγγύτητα και οι παραδοσιακά στενές μας σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε “προστιθέμενη αξία” την συμβολή της Κύπρου στην εξομάλυνση της κατάστασης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε πρέπει να διευρύνει τη συνεργασία της με τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καθώς και με την Αφρικανική Ένωση, προς αντιμετώπιση και αποκλιμάκωση των επιπτώσεων των εν εξελίξει κρίσεων στην περιοχή