Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Με ολοένα και εντονότερο σκεπτικισμό, ενίοτε και με φανερό εκνευρισμό αντιμετωπίζουν τα στελέχη πέριξ του κ. Κώστα Καραμανλή την ανοικτή συζήτηση για επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιδιώξει να... επαναπατρίσει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου 2012, ωστόσο τότε οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο καθώς το κόμμα διέθετε τότε ευρωβουλευτές και, συνεπώς, κρατική χρηματοδότηση. 

Παρά το γεγονός ότι το, καλό, αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κρατά το ΛΑΟΣ στο παιχνίδι των επιδοτήσεων, η απώλεια των εδρών στην ευρωβουλή επιδεινώνει δραματικά τους συσχετισμούς για τον κ. Καρατζαφέρη.

Στο Μαξίμου δεν θα απέκλειαν την επιστροφή του... ασώτου, αν και είναι αμφίβολο αν ερχόμενος στη Ν.Δ. θα κουβάλαγε και το 2,7% των ευρωεκλογών. 

Προ ημερών ο Μάκης Βορίδης απηύθυνε δημόσια πρόσκληση, είχε προηγηθεί αντίστοιχη του Άδωνι Γεωργιάδη προ εβδομάδων ενώ και ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης σε συνεντεύξεις του αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι το σκέφτεται σοβαρά, προκειμένου να ανακοπεί - λέει – η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Ωστόσο, η επιλογή επαναπατρισμού του Καρατζαφέρη ανοίγει νέα μέτωπα μεταξύ Μαξίμου και... Καραμανλικών

Στελέχη κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό (σ.σ. ο Κ. Καραμανλής απέκλειε οποιαδήποτε συζήτηση με τον Καρατζαφέρη τον οποίο χαρακτήριζε ως άκρο) δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση του Μαξίμου, σε γραμμή του οποίου αποδίδουν τις δημόσιες προσκλήσεις Βορίδη και Γεωργιάδη. Δεν κρύβουν δε ότι, όπως και στην περίπτωση της Νίκης Τζαβέλλα, θα πιέσουν για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Μαξίμου επιδιώκει να επαναπατρίσει τα στελέχη της... λαϊκής δεξιάς που βρέθηκαν εκτός τειχών. Η Νέα Δημοκρατία έχει απολέσει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που έχουν στραφεί στους ΑΝΕΛ ή τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν η επιστροφή των... προβάτων στο μαντρί θα φέρει πίσω και ψηφοφόρους. 

Άλλωστε, αντιμνημονιακά σχήματα (Πολύδωρα, Ζώη, Ψωμιάδη, Νικολόπουλου) πάτωσαν στις ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας ότι στην πολιτική η πρόσθεση στελεχών δεν οδηγεί πάντοτε και σε αύξηση ψήφων.

Αυτό, άλλωστε, επικαλούνται και οι Καραμανλικοί που ζητούν να πέσει το βάρος στην αστική τάξη που υποφέρει.

Το Μαξίμου συζητά τη διεξαγωγή συνδιάσκεψης επανένωσης της παράταξης το φθινόπωρο. Και το παρασκήνιο θα είναι σίγουρα εντονότατο.