Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Την πολίτικη παρουσία του ΠΑΣΟΚ ως δυναμικού κυβερνητικού εταίρου τον Σεπτέμβριο καταστρώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο σχεδιασμός που κάνει έχει ως κεντρικό άξονα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προκειμένου να ακολουθήσει η σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιθυμεί διακαώς να επιβεβαιωθεί για τα όσα έλεγε για την τρόικα ήδη από τον περασμένο χειμώνα, ότι δηλαδή είναι ένα υβρίδιο με μη θεσμική υπόσταση, που δεν λογοδοτεί σε κανέναν, ούτε καν στον Θεό όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε γερμανικό έντυπο.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η στρατηγική του Φθινοπώρου στηρίζεται στο τρίπτυχο , αλλαγή του τρόπου επαφής με την τρόικα, πχ συνάντηση στο Παρίσι, επιβεβαίωση βιωσιμότητας χρέους και απεγκλωβισμός από το ΔΝΤ, άρα και από την τρόικα

Ειδικά για το ΔΝΤ έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές ότι εάν του επιστραφούν τα 25 δισ. ευρώ που έχει βάλει από την τσέπη του για τον δανεισμό της Ελλάδας τότε θα μπορεί να αποχωρήσει από την τρόικα ακριβώς την επόμενη ημέρα. Βεβαίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη από που θα βρεθούν αυτά τα 25 δισ. για την οριστική  απαλλαγή από το ΔΝΤ.

Πάντως στόχος του και κατ επέκταση του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ είναι να ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου μια ουσιαστική συζήτηση με τους εταίρους που θα έχει ως αφετηρία την αναγνώριση των επιτευγμάτων μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Μόνο έτσι πιστεύει ότι θα γίνουν αποδέκτες οι αξιώσεις της ελληνικής πλευράς για ρυθμίσεις σε πολλά θέματα  η διορθωτικές κινήσεις πχ. 100 δόσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει στα στελέχη του να επιμείνουν δε στην γραμμή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό.