Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Τα δυο ΠΑΣΟΚ που θα εμφανιστούν αρχές του Σεπτέμβρη με εκδηλώσεις για τα 40χρονα από την ίδρυση του κινήματος γεννούν προβληματισμό στην Χαριλάου Τρικούπη για τα αντιφατικά μηνύματα που θα σταλούν προς την βάση.

Είναι γεγονός πως το επίσημο ΠΑΣΟΚ του Ευαγγέλου Βενιζέλου, αν και γνώριζε, αιφνιδιάστηκε από την σπουδή του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου να ανακοινώσει το πρόγραμμα άλλα και τον στόχο της εκδήλωσης που διοργανώνει με τίτλο από τον «Ανένδοτο στην Αλλαγή»  κυρίως γιατί δεν είναι ακόμη έτοιμο να παρουσιάσει το δικό του πλάνο για την πανηγυρική συνδιάσκεψη στις 3 και 4 Σεπτέμβρη.

Επίσης η Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνεται ότι τίθεται ανοιχτά θεμα σύγκρισης των δύο εκδηλώσεων τόσο σε επίπεδο παρουσιών- εμφανίσεων όσο και σε επίπεδο περιεχομένου.

Γίνεται σαφές ότι όσοι δώσουν το παρών στην εκδήλωση που θα γίνει στο Ζάππειο με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου θα καταγραφούν σχεδόν αυτομάτως στην λίστα των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού, επομένως σε όσους είναι απέναντι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιπλέον το γεγονός και μόνο ότι το ίδρυμα προαναγγέλλει ότι σκοπός της ιστορικής έκθεσης είναι να δοθεί το έναυσμα για την προώθηση ενός δημιουργικού διαλόγου που θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ρεαλιστικές πρότασης για την συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, καταδεικνύει πως πρόκειται ουσιαστικά για πολιτική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου άγνωστο με ποιον σκοπό.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Παπανδρέου με την ομιλία του ουσιαστικά και τυπικά πια θα διαχωρίσει την θέση του από το σημερινό ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια νέα αρχή με πρωταγωνιστή τον ίδιο που θα αποσκοπεί στην διάσωση του κινήματος με τα παλαιά σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά.

Άλλοι εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ανοίξει μέσω της εκδήλωσης τον δρόμο για την δημιουργία νέου κόμματος. Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ο Παπανδρέου είναι έτοιμος η επίσης για το εάν υπάρχει έδαφος στην κοινωνία για μια θεαματική επανάκαμψη του.