Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μην σας ξεγελά η θερινή ραστώνη. Οι βαρόνοι αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που πολιτεύονται στη Β ́ Αθηνών ήδη προετοιμάζονται για μία σκληρή μάχη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. 

Το ενδεχόμενο εκλογών, άλλωστε, παραμένει ισχυρό και, συνεπώς, άπαντες ακονίζουν τα ξίφη τους καθώς περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν.

Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε, ως πρώτο κόμμα, πανελαδικά 13 βουλευτές στη Β' Αθήνας, την οποία ως περιφέρεια κέρδισε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν, όποτε στηθούν κάλπες, καταφέρει να διατηρήσει την πρωτια, εννοείται στο σύνολο της Επικράτειας, τότε τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα. 

Αντιθέτως, αν η Ν.Δ. έλθει δεύτερη, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν αποκλείεται να αναδείξει μόλις 8 βουλευτές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Με τον κίνδυνο, φυσικά, πρωτοκλασάτα ονόματα να μείνουν έξω.

Αυτή τη στιγμή, από την Β' Αθήνας προέρχονται 7 κυβερνητικά στελέχη, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αργύρης Ντινόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κατερίνα Παπακώστα και, φυσικά, ο Νίκος Δένδιας (σ.σ. που μετακινείται από την Κέρκυρα), ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης καθώς και 4 πρώην υπουργοί: Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και, ασφαλώς, ο Γιάννης Μιχελάκης, που σκοπεύει επίσης να πολιτευτεί στη Β' Αθηνών.

Πρόκειται για 12 «βαριά» χαρτιά που θα δώσουν τη μάχη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στελέχη όπως η κ. Άννα Καραμανλή δεν θα διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Ερωτηματικό αποτελεί τί θα κάνει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Αν, δηλαδή, θα διεκδικήσει την εκλογή του στη β' Αθήνας ή αν, αντιθέτως, μετά την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αθήνας, θα εγκαταλείψει τη Β' για χάριν της Α' Αθηνών, όπου και εκεί βέβαια ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας «τρέχουν» και τρία από τα στελέχη που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις εσωτερικές ζυμώσεις, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση την επόμενη ημέρα της Ν.Δ. Πρόκειται για τον Κυρ. Μητσοτάκη, που επιδιώκει και μέσω της σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ για την αξιολόγηση να οικοδομήσει προφίλ και να απευθυνθεί στο γαλάζιο ακροατήριο που ακόμη και σήμερα... ασφυκτιά από τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τον Ν. Δένδια, ο οποίος ψάχνει τον επικοινωνιακό και πολιτικό βηματισμό του μετά την αναβάθμισή του από Υπ. Δημοσίας Τάξης σε ανάπτυξη και τον Κ. Χατζηδάκη, που επί του παρόντος στοχεύει στο να διατηρήσει τη σειρά εκλογής του 2012 (δεύτερος πίσω από τον Μητσοτάκη), θεωρώντας την ως εφαλτήριο για ό,τι άλλο.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να παραγνωρίζεται και η ισχύς του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, με πολλά κομματικά γαλόνια αλλά και με συγκεκριμένη στρατηγική ως προς το ρόλο που επιφυλάσσει για τον εαυτό του.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των «παικτών» από τη μικρή ή μεγαλύτερη θερινή τους άδεια θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κύκλου, όπου οι αντιπαραθέσεις και τα πισώπλατα μαχαιρώματα θα περισσέψουν ενώ οι συμμαχίες του παρελθόντος κάθε άλλο παρά ισχυρές και δεδομένες μοιάζουν.