Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού, ανάμεσα στους πολλούς φακέλους με τα οικονομικά ζητήματα που χειρίζεται αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ενόψει και της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου από την τρόικα, βρίσκεται και ένα ντοσιέ που έχει ως τίτλο στο εξώφυλλο τη λέξη «Ενεργειακά». 

Ο κ. Σαμαράς άλλωστε, συχνά στις δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέρεται στην αξιοποίηση του ελληνικού ενεργειακού πλούτου και στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ισχυροποίηση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του στο newpost, είναι με μικρά, προσεκτικά βήματα να κάνει την Ελλάδα έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.

Το πρώτο σημαντικό βήμα το κατάφερε ο κ. Σαμαράς λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, όταν μετέτρεψε την ΑΟΖ και το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, σε ευρωπαϊκό ζήτημα. Με δεδομένα τα παραδείγματα της Ουκρανίας και του Ιράκ, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το ζήτημα καθώς οι κίνδυνοι της υπερβολικής εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από συγκεκριμένες ενεργειακές εισαγωγές ήταν κάτι παραπάνω από ορατοί.

Το επόμενο μεγάλο βήμα, έγινε στις αρχές Ιουλίου σχεδόν αθόρυβα, περνώντας στα ψιλά των ελληνικών μέσων Ενημέρωσης. Ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε τότε στο Λονδίνο το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για 20 θαλάσσια οικόπεδα που μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Η συνολική τους έκταση είναι 225.000 τετρ.χλμ. και η παραχώρηση για έρευνες στους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα γίνει έπειτα από διαγωνισμό. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν περισσότερα από 180 στελέχη εταιριών πετρελαίου, τραπεζών κλπ, εκπροσωπώντας περίπου 40 πολυεθνικές μεταξύ των οποίων η Shell, η BP, η Exxonmobil, η Chevron, η Total, η Repsol, η Anadarko και η Statoil. Εκεί απαντήθηκαν εξειδικευμένα ερωτήματα, ενώ ακολούθησαν ενημερώσεις σε ειδικούς σταθμούς εργασίας που δημιουργήθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου.

Παράλληλα παρουσιάστηκε και το θεσμικό-οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το νέο νόμο για τις παραχωρήσεις, το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή από το 40 στο 20%, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων αλλά και ο κανονισμός λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Επί της ουσίας με την κίνηση αυτή αναγνωρίζεται de facto και η Ελληνική ΑΟΖ στα δυτικά και νότια της χώρας, χωρίς να υπάρξει καμία διαμαρτυρία από τις  γειτονικές χώρες καθώς οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αναγνωρίζουν ότι τα «οικόπεδα» ανήκουν στη χώρα μας και οι άδειες εκμετάλλευσης εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Εκτός όμως από το στρατηγικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου, υπάρχουν και τα έσοδα.

Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς από την ελληνική κυβέρνηση, μέσα στα επόμενα 25 με 30 χρόνια θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 150 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Μάιο, ο κ. Σαμαράς είχε επισκεφθεί μία από τις περιοχές αυτές, το Κατάκολο Ηλείας, όπου μάλιστα είχε κάνει και σχετική δήλωση που αφορούσε το σεβασμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και στους κανόνες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.