Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σχετικά με την ανακοίνωση εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εξωτερικής Πολιτικής, βουλευτού κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη.

«Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, βουλευτής κυρία Νάντια Βαλαβάνη, άσκησε με ανακοίνωση της, κριτική στα συμπεράσματα του εκτάκτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου και ειδικότερα στο ότι η Ελλάδα δεν διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Οι απαντήσεις στα θέματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοθεί εκ προοιμίου με τις δηλώσεις που έκανε στις 15 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και με τα όσα είχε αναπτύξει κατά την πολύ πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στις 6 Αυγούστου.

Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική - που είναι στρατηγικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες - με κριτήριο  το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν. Με βάση τα κριτήρια αυτά τοποθετείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και  όλων των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά.