Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλος 

Διχασμός επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το σχέδιο του Πρωθυπουργού σχετικά με την διεύρυνση του κόμματος στο δρόμο προς την προεδρική εκλογή. 

Η επικείμενη συνεργασία του Γιώργου Καρατζαφέρη με τη ΝΔ που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η εσωτερική συζήτηση με τις αντικρουόμενες απόψεις να διατυπώνονται και να αναδεικνύουν τα παραταξιακά διλήμματα: αμφίπλευρη διεύρυνση ή στροφή προς τα δεξιά; Η απάντηση δεν είναι δεδομένη, ενώ και στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν υπάρχει ακόμα ξεκαθαρισμένη η στρατηγική. 

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται υπέρμαχος της αμφίπλευρης διεύρυνσης και ετοιμάζεται για φθινοπωρινό προσκλητήριο σε δυνάμεις εκτός της ΝΔ, μετά τις διορθωτικές κινήσεις που θέλει να πετύχει κυρίως στο πεδίο φορολογίας, ώστε να σταλεί και το μήνυμα περί αλλαγής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν στην ανάγκη να υπάρξει προσκλητήριο συστράτευσης προς τους πολιτικούς φορείς αλλά και τα πρόσωπα που κινούνται γύρω από τη ΝΔ, θέτοντας ως «κοινό στοίχημα» την ανάπτυξη της χώρας. 

Μάλιστα λέγεται ότι το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο Πρωθυπουργός είναι πως «οι παλιές διαχωριστικές ταμπέλες που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δεν υπάρχουν πια» και πως από εδώ και πέρα την εποχή της μεταμνημονιακής Ελλάδας, οι πολιτικές δυνάμεις χωρίζονται σε εκείνες που επιδιώκουν την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και σε εκείνες που θέλουν τη στασιμότητα και το τέλμα».