Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει η κυβέρνηση που εντός της εβδομάδας καλείται να ανεβάσει τις «στροφές» προκειμένου να παρουσιαστεί πανέτοιμη στη  συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου και να αποκομίσει τα μέγιστα, ώστε να οπλίσει την (πολιτική) φαρέτρα του πρωθυπουργού ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα μιλήσει στη ΔΕΘ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, παρά το μικροπρόβλημα της ισχιαλγίας που του παρουσιάστηκε, αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά στην παρακολούθηση  της προετοιμασίας του οικονομικού επιτελείου. Ταυτοχρόνως, πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι, θα έχει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στις 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής, που θα αποφασίσει για το διάδοχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς ότι οφείλουν να είναι έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, καθώς η συνάντηση του Παρισιού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τα μέτρα που θα γίνει δυνατόν να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Μέτρα από τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά να αντιστρέψει το κλίμα, δίνοντας ευκρινές σήμα ότι το πρόσημο της οικονομίας αλλάζει και οι αδικίες μπορεί να αποκατασταθούν. 

Το οικονομικό επιτελείο και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου επεξεργάζονται ήδη το νέο οδικό χάρτη για τις αλλαγές και τη μείωση της φορολογίας. Πρόθεσή του είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Α. Σαμαράς να ανακοινώσει τη μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. 

Ζητούμενο είναι επίσης να υπάρξει ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε πολλές δόσεις, κάτι που ακόμη δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της  τρόικας και θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης στο Παρίσι. 

Όσα περισσότερα από τα προαναφερόμενα μέτρα γίνουν αποδεκτά και από την τρόικα και ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, τόσο περισσότερο – σύμφωνα με τους συνεργάτες του Α. Σαμαρά- θα γίνει αντιληπτό ότι το κλίμα αλλάζει. Γι αυτό και οι επόμενες 15 μέρες, ως τη συνάντηση του Παρισιού, θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες.