ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιλαμβάνει η διαπραγματευτική ατζέντα της κυβέρνησης

Δημοσίευση 19 Αυγούστου 2014, 07:12 / Ανανεώθηκε 19 Αυγούστου 2014, 07:27
Τι περιλαμβάνει η διαπραγματευτική ατζέντα της κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Ως αργά το βράδυ παραμένουν ξανά ανοικτά τα φώτα στον 6ο όροφο της οδού Νίκης όπου βρίσκεται το γραφείο του Γκίκα Χαρδούβελη, ενόψει της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στο Παρίσι για την περίφημη συνάντηση με την τρόικα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ως αργά το βράδυ παραμένουν ξανά ανοικτά τα φώτα στον 6ο όροφο της οδού Νίκης όπου βρίσκεται το γραφείο του Γκίκα Χαρδούβελη, ενόψει της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στο Παρίσι για την περίφημη συνάντηση με την τρόικα. Εκτός από το οικονομικό επιτελείο, τα γαλλικά τους ξεσκονίζουν και στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν προγραμματιστεί για το τριήμερο 3 – 5 Σεπτεμβρίου,  ενώ ο Νίκος Δένδιας, βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο μέχρι την Τετάρτη, όπου θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Στην αποστολή στο Παρίσι θα συμμετέχει και ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, με την ατζέντα της ελληνικής πλευράς να περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτη στη λίστα είναι η κατάργηση ή η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με την τρόικα να επιμένει στην επέκταση του μέτρου και στον επαναπροσδιορισμό του. 

Ακολουθούν η μείωση των συντελεστών φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, το θέμα των υπόλοιπων ΦΠΑ πέραν της εστίασης, τα τεκμήρια διαβίωσης και η φορολογία στα αυτοκίνητα

Στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους, ώστε να μην δημιουργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες και η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου προς τα υπουργεία, είναι να γίνει ο χειρισμός των ζητημάτων αυτών με τη δέουσα σοβαρότητα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του ΕΝΦΙΑ. Η παρουσίαση των αλλαγών που θα αποφασιστούν στο οικονομικό πεδίο θα γίνει από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. 

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο κ. Σαμαράς αναμένεται να σηματοδοτήσει με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το τέλος της εποχής των μνημονίων και να παρουσιάσει τα πρώτα μέτρα φοροελαφρύνσεων μέσα από ένα οδικό χάρτη που θα προβλέπει συγκεκριμένα βήματα που θα γίνονται σταδιακά και ανάλογα με την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην καταρρεύσει όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις στην οικονομία, αρχής γεννομένης με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που γίνεται για πρώτη φορά εκτός συνόρων, θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις και επομένως τη βιωσιμότητας της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, καθώς αν αυτή η προσπάθεια κλείσει με θετικό πρόσημο, τότε αρκετοί βουλευτές, ανεξάρτητοι και μη, θα «διευκολυνθούν» να στηρίξουν την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Σε κάθε περίπτωση η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στους στενούς συνεργάτες του και στους υπουργούς που θα μεταβούν στο Παρίσι, είναι η δέσμη των ελληνικών προτάσεων να είναι έτοιμη μέχρι τις 30 Αυγούστου, οπότε ο ίδιος θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον οποίο αναμένεται να υπάρξει στήριξη των ελληνικών θέσεων.