Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Να επωφεληθεί από το πράσινο φως της ΕΛΣΤΑΤ για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε επτά δόσεις, μέχρι δηλαδή και το Μάρτιο του 2015, με τα συγκεκριμένα έσοδα να προσμετρώνται στον προϋπολογισμό του 2014 θα επιδιώξει η κυβέρνηση τόσο για να περιορίσει τις αντιδράσεις των πολιτών όσο και να κατευνάσει τις ενστάσεις της τρόικας που βλέπει να... δικαιώνεται η εμμονή της στη διατήρηση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή οι διορθώσεις να ολοκληρωθούν άμεσα και οι σχετικές διατάξεις, όπου απαιτούνται, να κατατεθούν με την έναρξη του Γ' θερινού τμήματος της Βουλής, ωστόσο είναι σαφές πως το τελικό Ο.Κ. θα πρέπει να δοθεί και από τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά τη συνάντηση των... Παρισίων, στις 3 Σεπτεμβρίου. 

Η τρόικα βλέπει με έντονο προβληματισμό τον... ερασιτεχνισμό της ελληνικής πλευράς και από μέλη της διατυπώνονται επιφυλάξεις για το εάν ο νέος αυτός φόρος θα μπορέσει τελικά να εισπραχθεί κανονικά. Αρκετοί εκ των τροϊκανών θεωρούν, μάλιστα, πως οι τελευταίες εξελίξεις συνιστούν δικαίωση της πρότασής τους για διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, κάτι άλλωστε που στα καθ' ημάς κάνει και το ΠΑΣΟΚ καθώς, σχεδόν πανηγυρίζοντας, εκτιμά ότι όλη η αναταραχή συνιστά τελικά δικαίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που επέβαλλε το πρώτο χαράτσι μέσω ΔΕΗ

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η αύξηση των δόσεων, μέχρι το Μάρτιο αντί του Δεκεμβρίου, και οι διορθώσεις, όπου υπάρξουν, δεν αναιρούν την πραγματικότητα της μεγάλης επιβάρυνσης των ακινήτων, και μάλιστα σε μία περίοδο που εμφανώς εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. 

Το κλίμα μοιάζει ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση στην επαρχία, που πλέον βλέπει πέραν των αστικών – ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων να φορολογούνται και κτήματα, αγροί, εκτάσεις που είναι μη εκμεταλλεύσιμες. Τα μηνύματα που μεταφέρουν οι βουλευτές που βρέθηκαν, λόγω Δεκαπενταύγουστου, στην επαρχία είναι ιδιαιτέρως αρνητικά και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει... σοκάρει τόσο τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων ακινήτων στα αστικά κέντρα (σ.σ. οι οποίοι ούτως ή άλλως πλήρωναν χαράτσι) όσο τους κατοίκους σε αγροτικές – ημιαστικές περιοχές. 

“Το Δεκαπενταύγουστο αντί για χρόνια πολλά, ακούσαμε υβρεολόγιο για αυτούς που έφτιαξαν αυτή την τερατογένεση”, είπε η βουλευτής Α΄ Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή, η οποία αν και έδωσε μάχη να μειωθεί το μερίδιο της φορολογίας στα αστικά κέντρα, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το κλίμα στην επαρχία και δη στο νομό Ηλείας όπου, παραδοσιακά, περνά τις ημέρες του Αυγούστου. Αντιδράσεις υπάρχουν από πολλούς βουλευτές της Περιφέρειας, και δεν αποκλείεται να συγκροτηθεί εκ νέου η ομάδα των περίπου 30 βουλευτών που καταθέτουν κατά καιρούς άκρως ενοχλητικές για το Μαξίμου ερωτήσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε χθες να παραδεχθεί ότι “περισσότερα αυτογκόλ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσε να φάει", σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι στο 80% των περιπτώσεων ο φόρος έχει λειτουργήσει και είναι μικρότερος σε σχέση με το έκτακτο τέλος.

Αντίθετα, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συνέκρινε χαράτσι και ΕΝΦΙΑ σημειώνοντας με νόημα ότι το πρώτο είχε πολύ μικρότερους εισπρακτικούς στόχους. 

Επίσης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ σχετικά με την ανάγκη διόρθωσης αδικιών από την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων. 

Ερώτηση για το αν ισχύει η καταγγελία των εφοριακών ότι ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ έχει έρθει στην Ελλάδα γραμμένος στα αγγλικά, κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης