Συνάντηση με την  Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

O Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές για την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος, με ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του κόστους ενέργειας κ.λπ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα το κόμμα θα πραγματοποιήσει ειδικές εκδηλώσεις για την οικονομία. Όπως είπε, «αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής βάσης, που μπορούν να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τρεις με τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν οι επικείμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα βόρεια.

Επανέλαβε παράλληλα την πρόθεσή του για τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν.

«Στόχος μας είναι να συνάψουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία και να πετύχουμε μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση», είπε και επαναβεβαίωσε τη θέση του κόμματός του για τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, καθώς θεωρεί τα επιμελητήρια βασικούς φορείς για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητήριων ανέπτυξαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις και της προτάσεις τους για τα προβλήματα του κλάδου, κυρίως δε για το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι για το θέμα των «κόκκινων δανείων» θα πρέπει να υπάρξει η θέσπιση ενός πλαισίου που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που μπορεί να είναι υπερχρεωμένες, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες. 

Για το φορολογικό οι εκπρόσωπο των επιμελητηρίων πρότειναν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15%, τη μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 30% για τις προσωπικές επιχειρήσεις και στο 60% για τις Α.Ε., ενώ για τα φυσικά πρόσωπα πρότειναν αφορολόγητο 7.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή φορολόγησης το 32%.