Συνέχισε τις επαφές του στη Γερμανία ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε «η συνέχιση της συνεργασίας για την στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως «η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

«Αυτή την στήριξη επιθυμούμε να συνεχίσουμε και εάν είναι δυνατόν να επεκτείνουμε, όπου αυτό επιθυμείται από την ελληνική πλευρά», τόνισε και προσέθεσε:

«Ειδικά, παρέχουμε ήδη ενεργό βοήθεια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) μέσω δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την KfW για την δημιουργία αποτελεσματικών υποστηρικτικών δομών. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα, "Institution for Growth" (Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη) θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για σταθερή πρόοδο της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση, η οποία, όπως είπε, καταδεικνύεται από «τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο απαιτούνται μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Η Ελλάδα, τόνισε υπουργός Ανάπτυξης, «βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην συνεργασία και την στήριξη των εδώ και χρόνια ευρωπαίων φίλων της» και πρόσθεσε:

«Ευχαριστώ τον Αντικαγκελάριο κ. Γκάμπριελ για την πρόσκληση να επισκεφθώ το Βερολίνο. Η επίσκεψη αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ειδικότερα αναφερθήκαμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη ρευστότητα των αγορών και κυρίως στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κοινό παρονομαστή των συνομιλιών μας αποτελεί η δέσμευσή μας για στενότερη συνεργασία με απτά αποτελέσματα».

Σε δηλώσεις του εξάλλου στην ΝΕΡΙΤ, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση «συμφωνήθηκε ότι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα της κρίσης θα πρέπει η ελληνική οικονομία να βοηθηθεί να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης».