Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Αν ο Σεπτέμβριος θεωρείται ένας δύσκολος και ιδιαίτερης σημασίας μήνας για τη Νέα Δημοκρατία, για το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να λογίζεται ως τρεις φορές δυσκολότερος. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει μόνον την τρόικα και τα οικονομικά στο κεφάλι του. Έχει και τα εσωκομματικά και την κεντροαριστερά, αλλά και τα διεθνή, με πολλά μέτωπα ανοιγμένα- πρωτίστως την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο θα διαπραγματεύεται με την τρόικα στο Παρίσι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλάει στο Ζάππειο, σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.  

Τις ίδιες μέρες, στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενείται η έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Δηλαδή ο Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, θα γιορτάζουν στον ίδιο χώρο, τις ίδιες μέρες, τα 40 χρόνια ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ

Όπως αντιλαμβάνεστε, ουδείς δύναται να προβλέψει με ακρίβεια την έκβαση των κοινών εορτασμών, που μπορεί να μην έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση, αλλά δημιουργούν κάποια βάση για να εκφραστούν διαφορετικές προσεγγίσεις. 

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος θα έχει να διαχειριστεί το συνέδριο ίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης (μιας και η «Ελιά» ξεράθηκε πριν καν καρποφορήσει) αλλά και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ενστάσεις ως προς τους χειρισμούς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη διατυπωθεί δημοσίως και αναμένεται να επαναδιατυπωθούν, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια γνώμη για τις πολιτικές εξελίξεις, έστω και αν αρέσκεται να ταξιδεύει ανά την υφήλιο. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσδοκά να κυριαρχήσει απολύτως στο ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως να προωθήσει την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης στην οποία θα έχει τον πρώτο λόγο. Για να συμβούν όλα αυτά, αναμένει και κάποια θετικά μηνύματα από την πλευρά των πιστωτών. Να δοθεί δηλαδή πράσινο φως για κάποιες ελαφρύνσεις, ώστε να υπάρξει και κάποια δικαίωση για το ΠΑΣΟΚ που- σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, επωμίστηκε και βάρος που δεν του αναλογούσε. 

Εύκολο να σου «καθίσουν» όλα αυτά δεν το λες. Σαν να παίζεις… κούκο σε τριπλό ταμπλό και να κερδίζεις παντού φαίνεται…