Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Μπορεί ο Οκτώβριος να είναι για τους αγρότες ο μήνας της σποράς, για την  κυβέρνηση όμως είναι η περίοδος κατά την οποία περιμένει να δρέψει τους καρπούς της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε μέχρι σήμερα. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σχεδιάσει με μεγάλη προσοχή τα βήματα που οδηγούν μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου καθώς οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας, αλλά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος. 

Ο πρωθυπουργός τις ελάχιστες μέρες που βρέθηκε στη Μεσσηνία για την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου ήταν σε καθημερινή επαφή με τους στενούς συνεργάτες του, ενώ με την επιστροφή του στην Αθήνα αναμένεται να συνεχίσει τα ραντεβού με τους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που διεκόπησαν την προηγούμενη Τετάρτη. Πάντως, το σχεδιάγραμμα με την «αρχιτεκτονική του χρόνου» που περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα υπάρχει έτοιμο στο γραφείο του κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Το κρίσιμο χρονολόγιο 

* 30 Αυγούστου 2014. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις «κλειδιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα θα δώσει τη μάχη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος  να λάβει ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και τα ζητήματα της οικονομίας για τα οποία αναμένεται στήριξη από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. 

* 3 – 5 Σεπτεμβρίου 2014. Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Κυριάκο Μητσοτάκης και τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο και Χρύσανθο Λαζαρίδη θα μεταβούν στο Παρίσι για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στόχος είναι να τελειώσει άμεσα και με θετικό πρόσημο η φθινοπωρινή αξιολόγηση της τρόικας και να δοθεί το πράσινο φως για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα κρίνει και το ρόλο που θα έχει πλέον η τρόικα στη χώρα μας. 

* 6 Σεπτεμβρίου 2014. Ο πρωθυπουργός το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης με τις φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούνται χαμηλά οι τόνοι, όχι μόνο για να αποφευχθούν «ατυχήματα» τύπου ΕΝΦΙΑ, αλλά και γιατί το τι θα πει ο κ. Σαμαράς θα αποφασιστεί και από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που θα έχει προηγηθεί.  Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα 2,42 δισ. ευρώ που έχει υπολογιστεί για το πρώτο επτάμηνο του 2014 και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα επιτρέπουν τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας. 

* 12 Σεπτεμβρίου 2014. Μία από τις πιο κρίσιμες ίσως συνεδριάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο κλίμα που θα υπάρξει στο συγκεκριμένο Eurogroup θα αποτυπωθούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στη χώρα μας. Ο κύκλος αυτός θα κλείσει με την ολιγοήμερη παρουσία των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα σφραγίσει την τελευταία, με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, αξιολόγηση της τρόικας για τη χώρα μας. 

* 6 Οκτωβρίου 2014. Κατατίθεται από την κυβέρνηση στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Τα μεγέθη που θα προβλέπονται στο κείμενο αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας θα είναι αυτά που κρίνουν την πορεία των συζητήσεων για τελική λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει στο ίδιο διάστημα. Μέχρι τότε πιθανότατα να έχει γίνει και η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διαμόρφωση της καμπύλης του επιτοκίου δανεισμού της χώρας μας. 

* 23 Οκτωβρίου 2014. Ο κρίσιμος μήνας Οκτώβριος κλείνει για την κυβέρνηση με την πρώτη τακτική Σύνοδο Κορυφής για την περίοδο 2014 -2015. Οι εξελίξεις που θα έχουν υπάρξει στο οικονομικό πεδίο θα έχουν αντίκτυπο και στη συζήτηση που θα έχει ανοίξει για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που αυτές θα είναι θετικές για το κυβερνητικό στρατόπεδο τότε εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι απαιτούμενοι 180 ψήφοι καθώς το δίλλημα θα έχει να κάνει με την σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας. Βεβαίως σε όλα αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τα μηνύματα για το Συνέδριο της «δημοκρατικής παράταξης» που αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο μήνα αυτό, να είναι δυσοίωνα.