Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Τη φωνή της αλήθειας έχουν αποφασίσει να μιλήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και την φορολογική τακτική που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που βρεθούν στην εξουσία ξεκαθαρίζοντας πάντως για αρχή ότι θα καταργήσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας όπως έχει σήμερα. 

Στην απόφαση αυτή έχουν καταλήξει τα στελέχη της Κουμουνδούρου αφού θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν εκλογές και άρα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα ποια πολιτική καλούνται  θα ακολουθήσουν. 

«Δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε μια επίπλαστη πραγματικότητα στους Έλληνες ψηφοφόρους  βασισμένη σε μια ψεύτικη λογική που ίσχυσε στο παρελθόν και η οποία δημιούργησε την λογική του “λεφτά υπάρχουν“ λένε στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θαύματα δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη. Αυτό που γίνεται είναι μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική βασισμένη στην πραγματικότητα και όχι στις εντολές των δανειστών. » 

Έτσι τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν για άλλη μια φορά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του ΕΝΦΙΑ και ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε πρόταση φορολόγησης των ακινήτων ξεκινά μέσα από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.» 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε μάλιστα ότι  «είναι ένας άδικος νόμος, ένας νόμος που οδηγεί στη δήμευση περιουσιών. Ενσωματώνει κάτι έκτακτο, το λεγόμενο χαράτσι, το οποίο βλέπουμε ότι παρατείνεται. Αυτό το έκτακτο μέτρο ενσωματώθηκε και δημιούργησε μια πάγια επιβάρυνση πρόσθεσε ακόμα.» 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πάντως ότι το κόμμα του θα καταργήσει αυτό το ληστρικό νόμο και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει την περιουσία αλλά μέσα στο  πλαίσιο μιας συνολικής φορολογικής πολιτικής. 

Μάλιστα έθεσε μια σειρά από ερωτήματα δίνοντας έτσι την βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσει ένα δίκαιο φορολογικό σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία. «Πρέπει να υπάρχει φορολογία  από το πρώτο τετραγωνικό αναρωτήθηκε  ο Πάνος Σκουρλέτης. Υπάρχει ένα όριο τετραγωνικών αφορολόγητο, υπάρχει ανάγκη στέγασης; Το αναγνωρίζει αυτό μια κοινωνία; Μιλάμε πάντα σε σχέση με την πρώτη κατοικία. Βεβαίως, άλλο είναι τα 50 τετραγωνικά στο κέντρο της Αθήνας και άλλο σε ένα ακριβό νότιο ή βόρειο προάστιο. Αυτές όλες είναι παράμετροι που πρέπει να τις βάλουμε κάτω. 

Δεύτερον, πρέπει να βάλουμε κάτω τις αντικειμενικές αξίες και να δούμε πώς σχετίζονται με την πραγματικότητα. Τι θα γίνει με αυτό. Μας λένε διάφοροι να προσδιορίσουμε ποιο είναι το όριο που θέλουμε εμείς. Και απαντώ «μας δουλεύετε; Ίδιο ήταν το όριο ενός ανθρώπου που θεωρείτο ότι κατείχε μια αξία που τον κατέτασσε στους πλούσιους πριν από δυο χρόνια και ίδιο είναι τώρα;». Είναι απίστευτα ραγδαία η επιδείνωση των μεγεθών. 

Άρα, μας ενδιαφέρει αυτό το ποσοστό των δαπανών και των εσόδων επί του ΑΕΠ. Διότι, αν υπάρχει αυτός ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δαπανών, αυτός μεταφράζεται και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στις νοσοκομειακές καλύψεις, στην ποιότητα της παιδείας. Αν κατεβάσουμε τις δαπάνες στο επίπεδο μιας αφρικανικής χώρας, προφανώς θα έχουμε και τις αντίστοιχες υπηρεσίες».