Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση για μια ακόμη χρονιά που οι επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν από ακυρώσεις και καθυστερήσεις στα δρομολόγια των πλοίων διεξάγεται η διημερίδα για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, καταγγέλλει η ΔΗΜΑΡ.

Όπως αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά, «Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επεξεργασμένη πολιτική για την ακτοπλοΐα. Ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός βασισμένος πάνω στην αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Η αξιολόγηση των υφιστάμενων πολιτικών για υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος αποτελεί προϋπόθεση της αναθεώρησης τους και πρέπει να βασίζεται σε διαφανή κριτήρια. Η ασφάλεια του ταξιδιού, η έγκαιρη ανακοίνωση και η αξιοπιστία των δρομολογίων, η άνεση και η ταχύτητα των πλοίων, η διαθεσιμότητα θέσεων για επιβάτες και αυτοκίνητα, η συχνότητα και τα ωράρια των δρομολογίων αποτελούν μερικά από τα κριτήρια που πρέπει να εξετάζονται.

Σε ότι αφορά ειδικά στις άγονες γραμμές προστίθεται και το θέμα της κατηγορίας των πλοίων που δρομολογούνται, οι ανάγκες που καλύπτονται, το κόστος του κάθε δρομολογίου αλλά και το πώς ελέγχεται η τήρηση ή μη της σύμβασης.

Επειδή για τα νησιά η ακτοπλοΐα αποτελεί μαζί με την ανάπτυξη τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην αναθεώρηση της ασκούμενης πολιτικής. Αναθεώρηση που δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη όπως επιχειρήθηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά ολοκληρωμένη και διαφανής με αποκλειστικό στόχο το δημόσιο συμφέρον. Οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις να έρθουν ως συστατικό στοιχείο μιας τέτοιας πολιτικής».

TAGS