Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αντιμέτωπη με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που διαλαμβάνει τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες αλλά επηρεάζει και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, κυρίως τις διμερείς με την Άγκυρα, βρίσκεται η κυβέρνηση με αφορμή το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

Η σχετική συζήτηση που ξεκίνησε, με αφορμή την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την ανάγκη να δοθεί πειστική απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος των Εβραίων που συνιστά και το θεμέλιο της νεοναζιστικής ιδεολογίας, απέκτησε διαστάσεις ενδοκυβερνητικής έντασης. 

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από την αρμόδιο επιτροπή της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο (!) και έκτοτε ετέθη στο συρτάρι καθώς το Μαξίμου γνώριζε ότι στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει η πίεση προκειμένου να περιληφθεί στις διατάξεις και ρητή αναφορά στο αδίκημα της άρνησης της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, δηλαδή των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων.

Μετά από επιμονή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει να σηματοδοτήσει – ως γνωστόν – την προοδευτική συνιστώσα της δικομματικής, το νομοσχέδιο ξεπάγωσε και επρόκειτο να έρθει προσεχώς στη Βουλή. Μαζί του ξεπάγωσαν, όμως, και οι αντιδράσεις. Καθώς 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή που απέστειλαν χθες στον πρωθυπουργό, ζητούν να ενταχθεί διάταξη με την οποία να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα η άρνηση των γενοκτονιών εις βάρος Ελλήνων.

Η Αθήνα, η Ευρώπη και η Άγκυρα

Η κίνηση των βουλευτών μπορεί να μοιάζει συνεπής με την ιδεολογική ρίζα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με τις δικές τους ανάγκες πολιτικής επιβίωσης (σ.σ. κάποιοι εκλέγοντας σε νομούς με έντονο το ποντιακό ή μικρασιατικό στοιχείο ή δεν θέλουν να κατηγορηθούν ως ενδιαφερόμενοι μόνον για το εβραϊκό στοιχείο) ωστόσο συνιστά γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί η όποια επιλογή έχει εμφανείς συνέπειες.

Αν η κυβέρνηση επιδιώξει να περάσει το νομοσχέδιο ως έχει, τότε οι αντιδράσεις θα είναι σημαντικές και η γαλάζια Κ.Ο. θα δοκιμαστεί σκληρά, ακόμη κι αν τελικά οι διατάξεις εγκριθούν με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων.

Αν, πάλι, προχωρήσει σε ρητή αναφορά των εν λόγω γενοκτονιών, ανοίγονται άλλα μέτωπα. Κατ' αρχήν, σε αντίθεση με το Ολοκαύτωμα που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από κράτη – μέλη της Ε.Ε. (Ελλάδα, Γαλλία κ.ο.κ.) ενώ η Ελληνική Βουλή έχει χαρακτηρίσει (1994) ως γενοκτονίες τις σφαγές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης κ.ο.κ.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποιοι στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το Ολοκαύτωμα, αμφισβητούν τις γενοκτονίες ελληνικών ή αρμενικών πληθυσμών; Άρα, πέραν των πολιτικών εντυπώσεων, ποια θα είναι η σκοπιμότητα της ρύθμισης; 

Επιπροσθέτως, τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένας π.χ. ξένος ιστορικός, στο πλαίσιο ακαδημαϊκής ή πολιτικής εκδήλωσης, αρνηθεί ότι η μικρασιατική καταστροφή συνιστούσε γενοκτονία; Θα συλληφθεί; 

Τρίτον, πώς θα αντιδρούσε η Ε.Ε. και, κυρίως, η Τουρκία από μία ελληνική κίνηση που, εμφανώς, θα συνιστούσε κλιμάκωση έναντι της Άγκυρας, λίγες ημέρες μετά τα συγχαρητήρια Σαμαρά και Βενιζέλος προς Ερντογκάν για την εκλογή του;

Σε αυτά τα προβλήματα, που προφανώς δεν έχουν προφανείς λύσεις, θα κληθεί να βρει απάντηση η κυβέρνηση...

Ποιοι υπογράφουν

Οι 38 βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά είναι οι: Σάββας Αναστασιάδης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γεώργιος Βλάχος, Αλέξανδρος Κοντός, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ιωάννης Μιχελάκης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ιωάννης Ιωαννίδης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Δημήτριος Χριστογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Δημήτριος Κυριαζίδης, Ιωάννης Πασχαλίδης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Ελένη Μακρή - Θεοδώρου, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Θεόδωρος Σολδάτος, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Γεωργία Μπατσαρά, Ευθύμιος Καρανάσιος, Γεώργιος Γεωργαντάς, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, Ασπασία Μανδρέκα, Τιμολέων Κοψαχείλης, Ασημίνα Σκόνδρα, Φωτεινή Αραμπατζή, Παναγιώτα Ιακωβίδου, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος.