«Θετική αποτίμηση» της συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας διαπιστώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας κατά τις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες δύο ημέρες στο Βερολίνο.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε φάση έναρξης της ανάπτυξης και αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση της προσπάθειας και η αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος».

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι και η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και είναι διατεθειμένη να συνδράμει, τόσο με την παροχή τεχνογνωσίας, όσο και με την παροχή κεφαλαίων απευθείας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η επίσκεψη εργασίας του υπουργού Ανάπτυξης ξεκίνησε την Δευτέρα το βράδυ με το δείπνο που του παρέθεσε η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, η οποία συμμετέχει στο αντίστοιχο ελληνικό εγχείρημα, το «Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη» (Institute for Growth).

«Η KfW είναι ενθουσιασμένη με την συμμετοχή της», τονίζει ο κ. Δένδιας και αναφέρεται στο γεγονός ότι η γερμανική κρατική τράπεζα «βάζει χρήματα σε μια ξένη αγορά σε συνθήκες κρίσης», εκτιμώντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σκοπός του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης είναι η γερμανική πλευρά να συμμετάσχει και στο δεύτερο «υποταμείο», ώστε να καταστεί δυνατή η δραστηριοποίησή του το συντομότερο δυνατό.

Ανάλογο ήταν και το κλίμα στην συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την διοίκηση της Ομοσπονδίας Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), «τόσο ως προς την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, όσο και ως προς τις ευκαιρίες τις οποίες μπορεί να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικώς με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ενδιαφέρον του Βερολίνου για τις ελληνικές επιδόσεις, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε:

«Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και υποχρέωση ανειλημμένη απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία».

«Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία - και πριν από τις ευρωεκλογές - ότι θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα τις εμβαθύνουμε και έχει αναλύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Χαίρομαι όταν οι ξένοι αξιωματούχοι που συναντώ ενδιαφέρονται για το θέμα και όταν μας ενισχύουν στην προσπάθειά μας, αλλά νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν να κάνουν με την σχέση μας με τον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Δένδιας και έκανε λόγο για δομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία προκειμένου να επιβιώσει.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε ακόμη με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με τον υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εντεταλμένο της Καγκελαρίου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ.