Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Για όσους γνωρίζουν το ρόλο του Μάκη Βορίδη, μέχρι να αναλάβει υπουργός Υγείας, και τώρα του Άδωνι Γεωργιάδη στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου δεν χωρά αμφιβολία. 

Η «επικοινωνιακή καταιγίδα» του Αδώνιδος, με αντικείμενο αυτή τη φορά την επιστροφή των γαλάζιων ασώτων στη Ν.Δ., δεν συνιστά προσωπική του πρωτοβουλία. Ο κ. Γεωργιάδης θα μπορούσε, μόνος του, να απευθύνει προσκλητήριο στον κ. Καρατζαφέρη, τον οποίο άλλωστε θεωρεί ως πολιτικό του πατέρα. Έως εκεί. Και, πάντως, δεν θα «άνοιγε» τη λίστα των καλεσμένων και σε άλλα στελέχη όπως οι Β. Πολύδωρας, Χρ. Ζώης και Π. Καμμένος, όταν ειδικά με τον τελευταίο παραμένει άγνωστο εάν έχουν κλείσει οι δικαστικές τους διαμάχες. 

Και σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Γεωργιάδης – και νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης – υπερέβαλαν εαυτούς, το Μαξίμου θα μπορούσε – επίσημα ή ανεπίσημα – να «πνίξει» τη σχετική σεναριολογία. 

Δεν το πράττει. 

Με ορίζοντα την Προεδρική εκλογή αλλά και το πιθανό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ακόμη και πριν τις ψηφοφορίες για το διάδοχο του Καρ. Παπούλια, το Μαξίμου επιδιώκει να προετοιμάσει το έδαφος που θα οδηγήσει είτε στην επιστροφή κάποιων εξ αυτών που αποχώρησαν ή εκδιώχθηκαν από τη Ν.Δ. είτε στην απομόνωσή τους επειδή αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα συστράτευσης απέναντι στον κίνδυνο του... Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ. Γεωργιάδης, συνεπώς, λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου, αν και είναι σαφές ότι δεν είναι αυτός που μπορεί να κλείσει τις όποιες συμφωνίες. Ο πρώην υπουργός Υγείας έχει αναλάβει να ανακινήσει το θέμα, να καταστήσει τους.... προσκεκλημένους στόχο πίεσης από τα ΜΜΕ (σ.σ. και μόνον η σχετική σεναριολογία περί επιστροφής Καμμένου κάνει ζημιά στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ εξ ου και η οργίλη αντίδραση του κόμματος), ωστόσο ο ίδιος δεν μοιάζει να μπορεί να συνομιλήσει με άλλον πλην του Γιώργου Καρατζαφέρη. 

Το έργο αυτό θα αναληφθεί, αν κριθεί ότι θα έχει αποτέλεσμα, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Ακόμη και ο Γ. Καρατζαφέρης, που αντιμετωπιζόταν με την πάγια φράση «δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα» από τον Κώστα Καραμανλή, έσπευσε να υπαινιχθεί ότι αναμένει την πρόσκληση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο ισχύει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και με στελέχη όπως οι Βύρων Πολύδωρας, Χρήστος Ζώης και άλλοι που βρέθηκαν εκτός νυμφώνος. Ο Λαρισαίος πολιτικός, που είδε το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά του εγχειρήματα να αποτυγχάνουν, θέλει να παίξει πολιτικό ρόλο και διαπιστώνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον μέσω μίας επιστροφής στη Ν.Δ., ειδικά μετά τη συντριβή της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, θα «παίξει» το χαρτί του, αναμένοντας την πρόσκληση σε υψηλότερο επίπεδο. 

Ο κ. Πολύδωρας, πάλι, που παραμένει βουλευτής – και μάλιστα διεγράφη επειδή αρνήθηκε ψήφο στον... ΕΝΦΙΑ, αποτελεί διαφορετική περίπτωση. Η αντιπαράθεση με τον κ. Σαμαρά έχει και προσωπικά στοιχεία, καθώς θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ τον «άδειασε» στο ζήτημα της Προεδρίας της Βουλής, επιλέγοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και αφήνοντάς τον να είναι ο «Πρόεδρος της μίας ημέρας» στη Βουλή του Μαϊου. 

Διαφορετική είναι η περίπτωση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Με το κόμμα να πνέει τα λοίσθια και να μην μπορεί να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά, η εμπλοκή του ονόματος Καμμένου στα σενάρια μοιάζει από μόνη της διαλυτική. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και η ομάδα βουλευτών επιρροής του δύσκολα θα επιστρέψουν, αν και το αδιέξοδο είναι ορατό. Εν προκειμένω, στόχος είναι η άσκηση πίεσης στο κόμμα και ο περαιτέρω περιορισμός της επιρροής του. Το ίδιο ισχύει και για στελέχη που πρωτοστατούν στην κριτική προς την κυβέρνηση και κρατούν ψηλά το αντιμνημονιακό λάβαρο, όπως ο κ. Νικ. Νικολόπουλος, που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ. 

Είναι σαφές ότι μέχρι την εκδήλωση της σχετικής πρωτοβουλίας από τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο μίας εθνικής συνδιάσκεψης της Ν.Δ. παράλληλα με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι ζυμώσεις και οι επαφές στο παρασκήνιο θα κορυφωθούν. Καλοί γνώστες της πολιτικής πιάτσας, μάλιστα, επισημαίνουν ότι είναι πρόωρα τα συμπεράσματα για το αποτέλεσμα των επαφών αυτών. «Συνήθως», λένε, «αυτοί που φωνάζουν περισσότερο το κάνουν προκειμένου να έρθουν με καλύτερους γι αυτούς όρους και όχι γιατί δεν θα επιστρέψουν». Η βασιμότητα της εκτίμησης θα αποδειχθεί προσεχώς.