Την ανάγκη να αξιοποιηθεί περισσότερο ο ελληνικός πολιτισμός ώστε η χώρα να κερδίσει υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μιλώντας στοι Mega σχετικά με τις εξελίξεις με την ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη.

«Νομίζω ότι με αφορμή αυτή την εξέλιξη και την έκρηξη ενδιαφέροντος -και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- για το μνημείο αυτό το μοναδικό, αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας, το θέμα της περηφάνειας που μας προκαλεί ο πολιτισμός μας και το θέμα της προστασίας του σε συνδυασμό με την αξιοποίησή του, περισσότερο από ο,τι μέχρι σήμερα, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει μέσω και του πολιτισμού της τη θέση που της αξίζει» σημείωσε.

Ο κ. Τασούλας, επιβεβαίωσε επίσης ότι βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των σφιγγών και προκύπτει, όπως σημείωσε, ότι επιτρέπεται η πλήρης αποκατάστασή τους.

«Οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν κανονικά και ενδεχομένως χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, καθώς στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες. Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Όπως ανακοινώσαμε χθες αποκαλύφθηκαν οι σφίγγες και σήμερα όλοι μπορούν να τις θαυμάσουν. Γιατί το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες, πρώτη φορά τις βλέπουμε ελεύθερες από οπτικά εμπόδια που υπήρχαν μέχρι χθες» ανέφερε.

«Κάντε υπομονή» λέει η ΚΗ' Εφορία Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων 

Η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων που πραγματοποιεί την αρχαιολογική ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη ζητά την κατανόηση όσων φορέων θέλουν ξενάγηση και ενημέρωση για την διεξαγόμενη έρευνα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη» αναφέρεται.