«Πονοκέφαλο» αποτελεί για την κυβέρνηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η ψήφιση του οποίου εκκρεμεί εδώ και ενάμισι χρόνο. Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σε ρόλο πυροσβέστη έσπευσε να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι 38 γαλάζιοι βουλευτές οι οποίοι απείλησαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο εάν δεν διορθωθεί η τροπολογία για τις Γενοκτονίες. 

Η κυβέρνηση μέσω του κ. Αθανασίου κατεύνασε τα πνεύματα και διαβεβαίωσε τους αντάρτες βουλευτές ότι το αίτημα τους θα γίνει δεκτό και ειδικότερα ότι θα αντιμετωπίζεται ως αδίκημα εκτός από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και η Γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής. 

«Η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των Γενοκτονιών που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι Γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Αθανασίου. 

Η παρέμβαση δείχνει ότι πέτυχε και οι 38 τηρώντας στην ουσία στάση αναμονής για την τελική διόρθωση της διάταξης, δεν ανέβασαν τους τόνους. Ωστόσο  ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κλιμάκωσε χθες την στάση του ζητώντας την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και τη μετάθεση της συζήτησης τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει ο βουλευτής Λάρισας, «κάθε βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη συνείδησή του και την Ιστορία». 

Τα δύσκολα όμως για την κυβέρνηση δεν τελειώνουν εδώ. Στο προσκήνιο επανέρχεται και η έταιρη τροπολογία του αντιρατσιστικού, αυτή για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Μπορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να είχαν συμφωνήσει στο πάγωμα του εν λόγω ζητήματος, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τον ΠΑΣΟΚ μέσω του ο Κ. Τριαντάφυλλου να επαναφέρει το θεμα στο προσκήνιο και στο επόμενο διάστημα να καταθέτει σχετική τροπολογία. 

Οι φήμες αυτές κυκλοφορούν στη Συγγρού ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση για το πως στη ΝΔ θα χειριστούν το ζήτημα.

ΑΓΓ.ΚΙΛ.