Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Το «πάνω χέρι» παίρνει όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας εν αντιθέσει με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει αποκτήσει ακόμα την καλή χημεία που πρέπει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η περίοδος που ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν σε «ανοικτή γραμμή» με τον πρωθυπουργό και είχε σφυρηλατηθεί μια πολύ ειλικρινής σχέση έχει περάσει ανεπιστρεπτί καθώς ο πρώτος έχει τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ως διοικητής.

Ο Νίκος Δένδιας θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και με την ανοχή του Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί να «καπελώσει» τον τεχνοκράτη και καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη ώστε αυτός να τραβήξει το…«κάρο της οικονομίας» και είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη επίσκεψη στο Βερολίνο και οι επαφές που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με παράγοντες του γερμανικού κατεστημένου, τραπεζίτες και επιχειρηματίες, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πολλοί ενθυμούνται ότι ο Σόιμπλε συνομιλούσε πάντα με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο ρόλος του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη δεν ήταν τόσο καθοριστικός, όσο του υπουργού Οικονομικών.

Η προτίμηση του πρωθυπουργού να δοθεί περισσότερος χώρος και πεδίο δράσης στον Νίκο Δένδια είναι εμφανής με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο υπουργός Ανάπτυξης για μια σειρά σοβαρών θεμάτων, όπως «κόκκινα δάνεια», απελευθέρωση επαγγελμάτων, κ.α.

Μάλιστα η προβολή που έτυχε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια και το γεγονός ότι αποτέλεσε τον απεσταλμένο του Πρωθυπουργού στο κέντρο του γερμανικού κατεστημένου, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι στις 3-5 Σεπτεμβρίου, έχει την ιδιαίτερη σημασία της.

Η ...προώθηση του ρόλου του Νίκου Δένδια είναι εμφανής και λέγεται από ορισμένα κέντρα εντός της ΝΔ ότι συνδέεται και με τις ευρύτερες εξελίξεις στο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και τις προετοιμασίες των δελφίνων να βρίσκονται σε καλύτερη θέση εντός του πολιτικού συστήματος.