Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η επιστολή των 38 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσαν διορθωθεί η τροπολογία για τις Γενοκτονίες στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Αφού το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «μεγάλο θεσμικό βήμα για τη χώρα» αναφορά κάνει και στις γενοκτονίες.

«Με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θεσπίζεται η ποινικοποίηση της άρνησης ή του δημόσιου εγκωμιασμού του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών, εφόσον η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά της ομάδας που στο παρελθόν έπεσε θύμα Ολοκαυτώματος ή Γενοκτονίας, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος κατά της συγκεκριμένης ομάδας», τονίζει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη. Δεν χρειάζονται όψιμες επισημάνσεις για το προφανές που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

Η Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζει ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο αναγνωρίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, το 1994, κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, οπότε και ανακηρύχθηκε η 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης”».

Το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι «με βάση τα παραπάνω δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες».