Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Έντονες αναταράξεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μετά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την ψήφισή του, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει είτε την αναβολή της συζήτησης είτε ακόμα και το πάγωμα αυτής.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr το πρώτο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θέλει την συζήτηση του νομοσχεδίου να αρχίζει την επόμενη εβδομάδα κατά το άνοιγμα του Γ΄θερινού Τμηματος της Βουλής αντί για την Τρίτη 26 Αυγούστου όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.  

Ωστόσο, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και ένα δεύτερο σενάριο που αφορά στο «πάγωμα» της συζήτησης, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο να συμβεί.

Σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό 38 γαλάζιοι βουλευτές ζητούσαν να διορθωθεί η διάταξη για τις Γενοκτονίες και να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα εκτός από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και η Γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής, διαφορετικά απείλησαν ότι δεν θα το ψηφίσουν.  

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα διαβεβαίωσε τους «αντάρτες» βουλευτές ότι το αίτημα τους θα γίνει δεκτό.  

«Η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των Γενοκτονιών που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι Γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Αθανασίου.

Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε την κόντρα  ζητώντας την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και τη μετάθεση της συζήτησης τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει ο βουλευτής Λάρισας, «κάθε βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη συνείδησή του και την Ιστορία».  

Λίγες ώρες αργότερα το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση στο ζήτημα χαρακτηρίζοντας τη συμπερίληψη των Γενοκτονιών στο νομοσχέδιο ως αυτονόητη και αφήνοντας αιχμές για τους αντιδρώντες βουλευτές κάνοντας λόγο για ψευτοηρωισμούς.  

«Η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη. Δεν χρειάζονται όψιμες επισημάνσεις για το προφανές που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτει: «με βάση τα παραπάνω δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες».