Αναβάλλεται τελικά η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλείται έκτακτο κώλυμα και ζητεί η συζήτηση να αρχίσει την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου.

«Λόγω εκτάκτου κωλύματός μου, παρακαλώ να αναβληθεί η συζήτηση των ανωτέρων σχεδίων νόμων (σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού) και να προσδιορισθεί νέα συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι εφικτό, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου» αναφέρει.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr η κυβέρνηση εξέταζε το σενάριο της αναβολής της συζήτησης κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν για τη διάταξη των γενοκτονιών.

Σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό 38 γαλάζιοι βουλευτές ζητούσαν να διορθωθεί η διάταξη για τις Γενοκτονίες και να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα εκτός από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και η Γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής, διαφορετικά απείλησαν ότι δεν θα το ψηφίσουν. 

Αντιδρούν στην απόφαση ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ στο άκουσμα της αναβολής της συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η οποία επανέλαβε τη θέση του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος ότι «η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού»

«Μοιάζει όμως ότι η συγκυβένηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει να στείλει διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία: ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι πολυτέλεια, αν όχι ανεπιθύμητη, γι’ αυτήν, και μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς. Φαίνεται έτσι ότι, σε αρμονία με την πολιτική της (βλ. «Ξένιος Δίας», παράταση της κράτησης μεταναστών επ’ αόριστον και πέραν του δεκαοχτάμηνου) δυσκολεύεται να εισάγει ακόμα και αυτό το καθυστερημένο και ελλιπές νομοσχέδιο» τόνισε η κ. Κατριβάνου.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για συντηρητικούς θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ που θέλουν να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

«Η νέα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ, να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με την την Δημοκρατική Αριστερά «η έκρηξη των ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών στη χώρα δεν αφήνει άλλα περιθώρια ταλαντεύσεων, παλινωδιών και υπαναχωρήσεων. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί».