Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ενόχληση αισθάνθηκε το ΠΑΣΟΚ από την παρέμβαση των 38 γαλάζιων βουλευτών που ζητούν να αναφέρεται ξεκάθαρα στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η αναγνώριση των γενοκτονιών. 

Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρώντας ότι και το αντιρατσιστικό είναι μία δική της «κατάκτηση» καθώς ως γνωστόν πέρασε από σαράντα κύματα έως ότου κατατεθεί στη Βουλή, βλέπει πίσω από την αντίδραση των αγανακτισμένων βουλευτών της ΝΔ μία προσπάθεια να μπουν σκιές στην δρομολόγηση ενός «τόσο σημαντικού θεσμικού βήματος» από πλευράς ΠΑΣΟΚ, πέραν της αγανάκτησης που όπως πιστεύει εκδηλώνεται κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους με στόχο κυρίως τους πολίτες ποντιακής καταγωγής. 

«Δεν χρειάζονται όψιμες επισημάνσεις για το προφανές» τονίζουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και σχολιάζουν ότι οι 38 της ΝΔ βιάστηκαν καθώς η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, είναι αυτονόητη αφού έχουν αναγνωριστεί στο παρελθόν από τη Βουλή. 

Το ΠΑΣΟΚ ένιωσε βεβαίως ελαφρά ενόχληση και για το γεγονός πως και η ΔΗΜΑΡ βρήκε την ευκαιρία του αντιρατσιστικού για να «τρυπώσει» τρεις δικές της τροπολογίες στο αντιρατσιστικό και μάλιστα για θέματα για τα οποία δείχνει η Χαριλάου Τρικούπη ιδιαίτερη ζέση.

Όπως για παράδειγμα η τροπολογία για την ρευστοποίηση υπέρ του δημοσίου καταθέσεων κατηγορουμένων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και η τροπολογία για την προσθήκη και των ομόφυλων ζευγαριών στις διατάξεις περί Συμφώνου Συμβίωσης, όπως και εκείνη για την παροχή ελληνικής ιθαγένειας. 

Ειδικά για το Σύμφωνο Συμβίωσης και τα ομόφυλα ζευγάρια, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι χτύπησε την αχίλλειο πτέρνα του ΠΑΣΟΚ το οποίο αν και τάχθηκε προ ημερών δια του προέδρου του υπέρ της συμπερίληψής του δεν κατάφερε να επικοινωνήσει την σχετική θέση του κόμματος με αποτέλεσμα να κατηγορείται για έλλειψη ευαισθησίας και διακρίσεις σε βάρος των ομόφυλων. 

Το ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει με τον ΕΝΦΙΑ και τα λάθη που έγιναν στα εκκαθαριστικά των πολιτών και τώρα πια διευκρινίζει ότι όταν ψηφίστηκε ο νόμος δεν υπήρχαν οι λεπτομέρειες εκείνες που θα επέτρεπαν να διαπιστωθούν αδικίες, όπως για παράδειγμα το φούσκωμα των αντικειμενικών αξιών κυρίως στην περιφέρεια. Για τον ΕΝΦΙΑ αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και πάλι σήμερα με τον Γκίκα Χαρδούβελη.