«Η Ελλάδα είναι μία νήσος σταθερότητας σε μια περιοχή που βιώνει ένα κύμα αποσταθεροποιητικών γεωπολιτικών εξελίξεων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σε όρους, τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς, η Ελλάδα έχει «βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της έναντι του υπόλοιπου κόσμου, και τώρα απελευθερώνει την αναπτυξιακή της δυναμική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε, η χώρα «ανακάμπτει από την πιο σκληρή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι σήμερα σε καλύτερη θέση από ποτέ για να γίνει ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα».

«Άρα ναι, είμαστε τώρα σε πολύ καλύτερη θέση —στην πραγματικότητα, στην καλύτερη θέση από ποτέ— ώστε να γίνουμε ένας πολύτιμος εταίρος για την Κίνα στη δική μας περιοχή του κόσμου» τόνισε ο πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου σημειώνουν εδώ και χρόνια βελτίωση.

Αναφερόμενος στις οικονομικές διαστάσεις της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την κινεζική συμμετοχή σε όλα τα έργα που μπορούν να συμβάλουν, η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια «πύλη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα «δεν είναι απλώς ένας ακόμη εταίρος για την Κίνα. Μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας ισχυρός "κρίκος" που θα συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κίνα, καθώς και μια "πύλη" για τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη». 

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ευρώπης. Αλλά τα πράγματα βελτιώνονται και ως Ευρωπαίος ηγέτης καταβάλλω τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να ξεπεραστούν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και όλα τα εμπόδια ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη» συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραμάτισε πρόσφατα η Αθήνα στο ζήτημα των κινεζικών φωτοβολταϊκών κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας στην ΕΕ, όταν και κατάφερε να αποφύγει μια εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στην Κίνα και την Ένωση.