ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διορθώσεις για τον ΕΝΦΙΑ που πρότειναν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση 22 Αυγούστου 2014, 19:46 / Ανανεώθηκε 22 Αυγούστου 2014, 22:30
Οι διορθώσεις για τον ΕΝΦΙΑ που πρότειναν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Facebook Twitter Whatsapp

Τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για τις προωθούμενες διορθώσεις στον ενιαίο φόρο στα ακίνητα οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν ως νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για τις προωθούμενες διορθώσεις στον ενιαίο φόρο στα ακίνητα οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν ως νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Κατά τις συνάντησεις του κλιμακίου των «γαλάζιων» και των «πράσινων» βουλευτών με το οικονομικό επιτελείο, εξετάστηκαν λύσεις ώστε να διορθωθούν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ καθώς και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των φορολογουμένων. 

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες, που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου και διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αυτών βάσει των οποίων είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ έτους 2013, έτσι ώστε να υπάρξει το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για το φορολογούμενο. 

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες. Επιπλέον, έγινε συζήτηση και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς επίσης και για τη βιομηχανική στέγη. Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες.

Σχετικά με τις δόσεις, η συζήτηση έγινε με την βασική υπόθεση ότι θα υπάρξουν έξι δόσεις στην καταβολή του φόρου, ενώ τονίστηκε ότι έτσι κι αλλιώς η πρόβλεψη για τον ΕΝΦΙΑ συνολικά είναι να αποφέρει έσοδα όσα απέφερε συνολικά το ΕΕΤΑ και ο ΦΑΠ το 2013 αλλά από μεγαλύτερη φορολογική βάση, έτσι ώστε οι περισσότεροι να πληρώσουν λιγότερα.

Στην συνάντηση της αντιπροσωπείας των βουλευτών της ΝΔ με το οικονομικό επιτελείο, υπήρξαν ακόμα και άλλα ειδικότερα θέματα συζήτησης, που αφορούν κτίρια κατεδαφιστέα λόγω ζημιών από σεισμούς, ακίνητα σε περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν από σεισμό, διευκόλυνση εκπτώσεων για διατηρητέα κτίρια και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεσμευμένων ακινήτων, όπως επίσης συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν λύσεις για άλλα επιμέρους ζητήματα μεμονωμένων αδικιών του συστήματος.

Ζήτησαν ακόμα τη διεύρυνση των κατηγοριών που απαλλάσσονται του φόρου, μειώνοντας το ποσοστό της αναπηρίας δικαιούχων στο 67%, από το 80%.

Την αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φεβρωνία Πατριανάκου και Κώστας Σκρέκας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους έθεσαν το ζήτημα των απαλλαγών και εκπτώσεων για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι είναι αναγκαίο η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου, για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. 

Πέρα από αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε να εφαρμοσθούν κριτήρια ανάλογα με το «Κοινωνικό Μέρισμα», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων. Άρα να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Για αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει, όπως τονίστηκε, χαμηλότερος φόρος, που μεταφράζεται σε μία μείωση της τάξης των 167 εκατ. ευρώ.