Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τις παρεμβάσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Οι βουλευτές των δύο κομμάτων της κυβέρνησης σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ζήτησαν σειρά διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός αφού εάν περάσουν όλες οι διορθώσεις τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν κυρίως στα ακίνητα των οικισμών που οι τιμές τους ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού.

Συγκεκριμένα, η πρώτη αλλαγή που φαίνεται ότι κλειδώνει είναι ο αριθμός των δόσεων ο οποίος θα ανέρχεται σε έξι. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το «παράθυρο» της ΕΛΣΤΑΤ για επτά δόσεις καθώς εκτιμά ότι η μεταφορά πολλών οικονομικών βαρών στο 2015 θα θέσει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Συνεπώς όπως όλα δείχνουν ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Το δεύτερο σημείο που δίδεται μεγάλη προτεραιότητα είναι η διόρθωση των τιμών υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα 4.000 οικισμών, ώστε η φορολογητέα αξία τους να υπολογίζεται με την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ 2013.

Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και στο κυβερνητικό επιτελείο σπεύδουν να διορθώσουν τις όποιες αδικίες προέκυψαν.

Επίσης, στις συναντήσεις τέθηκε και το θέμα των εκπτώσεων στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ τροποποιώντας το Ν.4223/2013, ώστε ακόμη και φορολογούμενοι με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία να λαμβάνουν την έκπτωση του 50% ή την πλήρη απαλλαγή.

Τέλος, συζήτηση έγινε και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματικών ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων, για κτίρια κατεδαφιστέα λόγω ζημιών από σεισμούς, ακίνητα σε περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν από σεισμό, διευκόλυνση εκπτώσεων για διατηρητέα κτίρια και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεσμευμένων ακινήτων, κ.α.