Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Λίγο απ’ όλα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα εν όψει των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου και της πολιτικής κρισιμότητάς του. 

Λίγο κοινωνική πολιτική, λίγο σοσιαλισμός της 3ης Σεπτέμβρη, λίγο εσωκομματική ενότητα, λίγο  από κόκκινες γραμμές με την τρόικα, λίγο αντιρατσιστικό και λίγο από διαπραγμάτευση για βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνάντηση που θα έχει πιθανότατα την Δευτέρα με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των συχνών επαφών των δύο πολιτικών αρχηγών θα βάλει στο τραπέζι όπως όλα δείχνουν και το αντιρατσιστικό. Το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια σκόπιμη καθυστέρηση από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως θα εκμεταλλευθεί τον χρόνο που απομένει για την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συμπεριληφθούν όλες οι απαραίτητες προσθήκες που θα κλείσουν τα στόματα ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών, με αιχμή βεβαίως το θέμα της αναγνώρισης των γενοκτονιών. 

Σε ό,τι αφορά την τρόικα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από την συνάντηση στο Παρίσι, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η τρόικα θα ξαναέρθει και θα ζητήσει και νέα μέτρα. Πιστεύει όμως ότι οφείλει έστω και για την τιμή των όπλων να θέσει στο τραπέζι της συνάντησης  έστω και για την τιμή των όπλων κάποια φλέγοντα για τους πολίτες ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της αύξησης των δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε 100. 

Για τον ΕΝΦΙΑ ειδικότερα μετά και την συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη αντιπροσωπείας της, η Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζει ότι παρά τις όποιες καλές προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες παρεμβάσεων. Το θέμα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να συζητηθεί και στην συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. 

Τώρα, όταν στο ΠΑΣΟΚ η συζήτηση έρχεται στο θέμα της 3ης Σεπτέμβρη εκεί επικρατεί η απόλυτη αμηχανίας. Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει ουσιαστικά να ενσωματώσει την έκθεση που διοργανώνει το ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου για τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών της. Το μήνυμά μας είναι «όλοι μαζί ξανά-με την δημοκρατική προοδευτική παράταξη για τη νέα Αλλαγή» τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να στείλουν ένα ενωτικό μήνυμα και προς την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ ετοίμαζε διήμερη συνδιάσκεψη για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του τώρα περιορίζεται σε μία πολιτική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στις 3 του Σεπτέμβρη στο περιστύλιο του Ζαππείου, λίγων μόλις ωρών.