current views are: 2

24 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση05:56

Εκλογή Προέδρου, Παρίσι και διεύρυνση οι μάχες του φθινοπώρου

Στην πιο κρίσιμη φάση της τους τελευταίους έξι μήνες εισέρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία αφού τα καυτά ζητήματα που είχαν πάρει αναβολή τους θερινούς μήνες επανέρχονται στο προσκήνιο.

Δημοσίευση 05:56’
αρθρο-newpost

Στην πιο κρίσιμη φάση της τους τελευταίους έξι μήνες εισέρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία αφού τα καυτά ζητήματα που είχαν πάρει αναβολή τους θερινούς μήνες επανέρχονται στο προσκήνιο.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Στην πιο κρίσιμη φάση της τους τελευταίους έξι μήνες εισέρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία αφού τα καυτά ζητήματα που είχαν πάρει αναβολή τους θερινούς μήνες επανέρχονται στο προσκήνιο. Εκτός από την κρισιμότητα αυτών των θεμάτων η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα, που είναι ο χρόνος.

Τα πάντα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες για να είναι σε θέση ο Αντώνης Σαμαράς να ζητήσει την έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

Ο πρωθυπουργός έχει επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας στο μυαλό του τρία σημαντικά ζητήματα προς επίλυση.

Την διαπραγμάτευση με την τρόικα , την συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την διεύρυνση και την προεδρική εκλογή που ενδεχομένως να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Σε δέκα ημέρες στο Παρίσι ο Σαμαράς θέλει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση χωρίς να μείνουν αστερίσκοι για το τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και η τρόικα θα επισκεφθεί την Αθήνα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να διορθώσει τις αστοχίες του ΕΝΦΙΑ και να παρουσιάσει ισοδύναμα για να πάρει από τους τρόικανους τις φοροελαφρύνσεις που επιθυμεί. 

Δυο είναι τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά:  Το πρώτο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η καλή πορεία των εσόδων και το δεύτερο είναι η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων στο οποίο υπήρχε σημαντική καθυστέρηση.

Αν αυτά γίνουν αποδεκτά η ελληνική πλευρά κερδίζει αφενός την έγκριση του προϋπολογισμού, που θα είναι πλεονασματικός για μια ακόμη χρόνια, αφετέρου τις φοροελαφρύνσεις. 

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο Αντώνης Σαμαράς να ανακοινώσει το πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα αφορά στα φυσικά πρόσωπα στην ΔΕΘ και να ακολουθήσει λίγες εβδομάδες μετά η ανακοίνωση των φοροελαφρύνσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι από την στιγμή που οι υπουργοί της κυβέρνησης θα πατήσουν το πόδι τους στο Παρίσι ο πρωθυπουργός θα είναι σε ανοικτή επικοινωνία μαζί τους αλλά και με τους στενούς του συνεργάτες, δυο εκ των οποίων θα βρίσκονται στη Γαλλική πρωτεύουσα.

Επόμενος πονοκέφαλος για τον Αντώνη Σαμαρά η συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας με στόχο τη διεύρυνση του κόμματος την συσπείρωση της βάσης αλλά και της επιστροφής στους κόλπους του κόμματος στελεχών που είχαν αποχωρήσει. Μπορεί να μην έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα γίνει αυτή η συνδιάσκεψη ωστόσο οι φωνές που επιθυμούν την πραγματοποίηση της πληθαίνουν. 

Υπουργοί αλλά και βουλευτές του κόμματος ζητούν την επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία στελεχών όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης αφού όπως εκτιμούν με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η δυναμική του κόμματος στα πιο δεξιά ακροατήρια που έχουν φύγει από το κόμμα. 

Μια τέτοια συνδιάσκεψη θα ενισχύσει και το προφίλ του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά που θα παρουσιαστεί ως ο ηγέτης που προσπαθεί να ενώσει την κεντροδεξιά παράταξη αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Τρίτος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό η προεδρική εκλογή

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα νούμερα για τους 180 βγαίνουν και μάλιστα κορυφαία κυβερνητική πηγή έλεγε ότι και οι πλέον δύσπιστοι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης Σαμαρά όταν θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο η διαπραγμάτευση με την τρόικα. 

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε ήδη εξέλιξη η προσέγγιση των ανεξάρτητων βουλευτών με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συντριπτική ταύτιση απόψεων με την κυβερνητική πλειοψηφία. Ερωτηματικό πάντως αποτελεί ακόμη η στάση της ΔΗΜΑΡ που δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση της.

Μήνας πολιτικών εξελίξεων ο Σεπτέμβριος… ωστόσο οι πλέον αισιόδοξοι εκτιμούν ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Οκτωβρίου.


σχετικα αρθρα