Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ως γνωστόν το Δεκαπενταύγουστο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ώστε να παραστεί στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που είχε πραγματοποιηθεί.

Για να φτάσει όμως στην πρωτεύουσα του Βελγίου αλλά και να επιστρέφει από εκεί στη Σκόπελο όπου έκανε ολιγοήμερες διακοπές, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έκανε τις μετακινήσεις του με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να πείσει τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο να εγκρίνει την προσγείωση ενός κυβερνητικού αεροσκάφους στη Σκιάθο για τη μετακίνηση του πρώτου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με την εφημερίδα μετέβη από τη Σκόπελο στη Σκιάθο για να τον παραλάβει το VIP αεροσκάφος καθώς η Σκόπελος δε διαθέτει αεροδρόμιο.

Με την ενδιάμεση στάση του κυβερνητικού Embraer στη Σκιάθο το κράτος επιβαρύνθηκε με πολλές χιλιάδες ευρώ για μια πτήση προς τις Βρυξέλλες που θα μπορούσε να κοστίσει ελάχιστα χρήματα, ιδίως αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεγε να πετάξει με πτήση της γραμμής, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Πόσο κοστίζει όμως μία ώρα πτήσης με το συγκεκριμένο αεροσκάφος; Σύμφωνα με το επίσημο τιμολόγιο κάθε ώρα πτήσης με το αεροσκάφος μεταφοράς VIP προσώπων επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με το ποσό των 5.660,80 ευρώ.

Πέρυσι η συγκεκριμένη υπηρεσιακή πτήση απορρίφθηκε γιατί ο νόμος απαγορεύει ενδιάμεσο σταθμό λόγω κόστους και ως εκ τούτου ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να ταξιδέψει ιδιωτικώς στην Αθήνα για να επιβιβαστεί στο κρατικό αεροσκάφος, η έδρα του οποίου είναι στην Ελευσίνα.

Οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή το δημοσίευμα, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως«κατά την άποψη της εφημερίδας, η μετακίνηση κακώς έγινε με υπηρεσιακό αεροσκάφος με ενδιάμεση στάση στη Σκιάθο, όπου βρισκόταν για διακοπές τεσσάρων  εργασίμων  ημερών ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης».

«Το δημοσίευμα προφανώς εννοεί ότι ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να μετακινηθεί στις 14.8 από τη Σκιάθο στην Αθήνα, να ταξιδεύσει στις 15.8 στις Βρυξέλλες, να επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ή την επομένη (16.8), οπότε και περίττευε να αναζητήσει τρόπο επιστροφής στη Σκιάθο, προκειμένου να συναντήσει  την οικογένεια του, με δεδομένο ότι ήταν, ούτως ή άλλως, προγραμματισμένη η επιστροφή του στην Αθήνα στις 17.8. Έτσι, θα είχε διαθέσει τρεις ημέρες από τις ελάχιστες  των διακοπών του για μια  έκτακτη συνεδρίαση έξι ωρών στις Βρυξέλλες», συνεχίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ο εκάστοτε  Πρωθυπουργός και ο εκάστοτε Υπουργός των Εξωτερικών μετακινούνται για τις αποστολές τους στο εξωτερικό   με υπηρεσιακό αεροσκάφος γιατί διαφορετικά δεν είναι εφικτή τεχνικά η ανταπόκριση στις διάφορες υποχρεώσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ».

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «όποτε  υπάρχει δυνατότητα χρήσης εμπορικών πτήσεων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τις χρησιμοποιεί», αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν ήταν τεχνικά εφικτό για την  έκτακτη συνεδρίαση της 15ης Αυγούστου».

«Η κριτική είναι θεμελιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας. Ο ακραίος λαϊκισμός απλώς αυτοακυρώνεται και αφήνει μόνο την οσμή της κακοπιστίας  του» καταλήγει η ανακοίνωση.