Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στην καθημερινή κυβερνητική δράση, μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα αλλά και την ισχιαλγία που τον κράτησε εκτός Μαξίμου, βάζει και την κυβέρνηση στην τελική ευθεία πριν από ένα ακόμη ορόσημο, αυτό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το πρώτο από τα πολλά που θα πρέπει να περάσει με επιτυχία στο δρόμο προς την Προεδρική Εκλογή και τις κάλπες.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν είχαν φανταστεί ακριβώς έτσι το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου θα έπρεπε να κινηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι διαδοχικές εμπλοκές με τον ΕΝΦΙΑ, το κυβερνητικό αλαλούμ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αλλά και η επικείμενη συνάντηση με την τρόικα, στο Παρίσι, δημιουργούν ένα πολιτικό ναρκοπέδιο, η υπέρβαση του οποίου θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την κυβερνητική πορεία.

ΕΝΦΙΑ

Τα αυτογκόλ, ως προς το φόρο ακινήτων, διαδέχτηκαν το ένα το άλλο, παρά το γεγονός ότι, ήδη από τον περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνηση – υποτίθεται πως – είχε λύσει το πρόβλημα. Το κυβερνητικό επιτελείο γρήγορα κατάλαβε πως ο νέος φόρος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελαφρύτερος του χαρατσιού, έχει δυσανάλογα βαριά επίπτωση σε πολιτικό επίπεδο, η οποία δεν «διορθώνεται» από την αύξηση των δόσεων σε έξι ή επτά.

Γι αυτό και, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν από τον Γκίκα Χαρδούβελη να προχωρήσει σε διορθώσεις, που ουσιαστικά οδηγούν σε μείωση του στόχου εισπραξιμότητας κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Η τρόικα και οι φοροαπαλλαγές

Και, σε αυτό το σημείο, είναι που η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω. Διότι, τα... αναμενόμενα αυξημένα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνον καθησύχαζαν την τρόικα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αλλά, χωρίς να ομολογείται, αντιμετωπίζονταν από την κυβέρνηση ως... μαξιλάρι ασφαλείας προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικές «τρύπες» από τα αναδρομικά και την αποκατάσταση των αποδοχών στρατιωτικών και δικαστικών. 

Προφανώς, η μείωση του προς είσπραξη ποσού από τον ΕΝΦΙΑ θα αυξήσει την ανησυχία της τρόικας για τους στόχους του προϋπολογισμού ενώ μπαίνει σε άλλη συζήτηση και η κάλυψη των όποιων κενών, πολλώ δε μάλλον των φοροαπαλλαγών που είναι αποφασισμένος να εξαγγείλει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Αντώνης Σαμαράς.

Πολιτικό στίγμα

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δοκιμάζεται μόνον στο πεδίο της οικονομίας αλλά και δομικά, στον πυρήνα της πολιτικής της παρουσίας. Η συζήτηση που έχει ανοίξει για επιστροφή Καρατζαφέρη, Καμμένου, Πολύδωρα, Ζώη κ.λ.π. στη Νέα Δημοκρατία πυροδότησε ήδη αντιδράσεις και το κλίμα είναι βαρύ. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εμφανώς οικοδομεί για την επόμενη ημέρα του κόμματος, έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη το κόμμα να εκφράσει την κεντροδεξιά, οι «καραμανλικοί» βρίσκονται σε ετοιμότητα (σ.σ. δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Βλάχου) ενώ είναι σαφές ότι ενδεχόμενες επιστροφές θα ανοίξουν τοπικά μέτωπα σε νομούς ενόψει εκλογών (πχ Χαρακόπουλος στη Λάρισα, σε περίπτωση επιστροφής Ζώη).

Η αναταραχή περί το αντιρατσιστικό, και εάν θα υπάρχει ρητή ή μη αναφορά στις γενοκτονίες Αρμενίων, Μικρασιατών και Ποντίων, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την αναζήτηση πολιτικού στίγματος και εκλογικού ακροατηρίου από πολλά γαλάζια στελέχη. Μόνον που, εν προκειμένω, έχει συνέπειες και στις σχέσεις με το συγκυβερνόν ΠΑΣΟΚ.

Το αντιρατσιστικό, ωστόσο, μοιάζει το μικρότερο αγκάθι για την κυβέρνηση και τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Και είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει πολύ λιγότερο την προσεχή συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες στο Μαξίμου...