Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Με την καλοκαιρινή ανάπαυλα να έχει τελειώσει και τα ραντεβού των Παρισίων να πλησιάζουν, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται πιθανότατα την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα αλλά και τη διαμόρφωση μίας νέας κοινωνικής ατζέντας.

Στο ραντεβού της Τρίτης λοιπόν αναμένεται να εξεταστεί πρωτίστως το διαπραγματευτικό πλάνο που θα ακολουθήσει η κυβερνητική αποστολή στις συναντήσεις του Σεπτεμβρίου με την τρόικα, και... όχι μόνο.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένεται να συζητήσουν την «καυτή» πατάτα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αποσύρθηκε για ακόμη μία φορά την Παρασκευή- για μία εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής- από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, έπειτα από τις αντιδράσεις τόσο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, βάση και των όσων συζητήθηκαν  στα ραντεβού της Παρασκευής που είχαν τα κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, συζήτηση θα περιστραφεί γύρω και από τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις αλλά και το κοινωνικό πακέτο που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, προτάσεις για το οποίο έχουν γίνει ήδη στο οικονομικό επιτελείο.

Ανάμεσα σε άλλα, η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (με διατήρηση του επιδόματος για τους οικονομικά αδύναμους), εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων σε ετήσια βάση , επανεξέταση των υπερβολικών προστίμων, καθιέρωση σταθερού συστήματος απαλλαγών με βάση συλλογή αποδείξεων για όλους.