Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Όλο και πληθαίνουν οι διάσημοι και μη που αποδέχονται την πρόκληση του μπουγελώματος, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει κατακλύσει το Διαδίκτυο.

Πρόκειται για το Ice Bucket Challenge, το οποίο άλλοι το αντιμετωπίζουν με χιούμορ, άλλοι με σοβαρότητα, άλλοι με καχυποψία και άλλοι ως απλά μια ακόμα μόδα στα social media.

Την ίδια ώρα, η ιστορία και η τραγική ειρωνεία που κρύβεται πίσω από τη μανία του μπουγελώματος με παγωμένο νερό συγκλονίζει, μιας και πριν από λίγες ημέρες ο συν-εμπνευστής του πνίγηκε, κάνοντας κατάδυση σε ακτή της Μασαχουσέτης.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Ice Bucket Challenge

Η ιδέα του Ice Bucket Challenge γεννήθηκε όταν ο φίλος του Κόρεϊ Γκρίφιν, Πίτ Φρέιτς, πρώην αθλητής του μπέιζμπολ, διαγνώστηκε με την ανίατη νόσο Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS). Η ασθένεια αυτή προσβάλλει τα νεύρα, οδηγώντας σε πλήρη παράλυση, ενώ ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φρέιτς επί χρόνια αναζητούσε θεραπεία, ωστόσο βρέθηκε σε αδιέξοδο, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει ανακαλυφθεί επιβεβαιωμένη μέθοδος ίασης και ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής του ασθενή μετά τη διάγνωση είναι δύο με πέντε χρόνια.

Έτσι, ο Γκρίφιν προκειμένου να βοηθήσει τον φίλο του εμπνεύστηκε αυτή την καμπάνια, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τη συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας. 

«Ο Γκρίφ πάντα βοηθούσε. Εργάστηκε σκληρά για την ALS. Γράφαμε ο ένας στον άλλο καθημερινά, σχεδιάζαμε και άλλους τρόπους για συγκέντρωση χρημάτων», έγραψε ο Φρέιτς σε μήνυμά του στο Facebook.

Με τη βοήθεια λοιπόν των social media, το Ice Bucket Challenge δεν άργησε να προκαλέσει φρενίτιδα σε ολόκληρο τον κόσμο και να αριθμεί ήδη πολλές χιλιάδες βίντεο...

Αυτό που έπρεπε να κάνει κάποιος ήταν να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο περιλούζει τον εαυτό του με παγωμένο νερό και να ορίσει τους επόμενους 3 που προκαλεί να επιχειρήσουν το ίδιο. 

Σύμφωνα με τους κανόνες, όποιος δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα εντός 24 ωρών θα πρέπει να κάνει δωρεά 100 δολαρίων στην οργάνωση για την έρευνα και την καταπολέμηση της νόσου. 

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι το νερό να είναι πολύ παγωμένο και το μπουγέλωμα να γίνει δημοσίως.

Χαρακτηριστικό της απήχησης που έχει λάβει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 22 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης.

Σοκ από τον θάνατο του εμπνευστή της εκστρατείας

Κι ενώ η καμπάνια του μπουγελώματος για φιλανθρωπικό σκοπό φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση, συγκλονίζει η τραγική ειρωνεία που κρύβεται πίσω από αυτή.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κόρεϊ Γκρίφιν έχασε τη ζωή του την ώρα που έκανε κατάδυση στην ακτή του Ναντάκετ στη Μασαχουσέτη.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο 27χρονος πνίγηκε, ύστερα από βουτιά. Μετά την κατάδυση, έβγαλε το κεφάλι του μία φορά έξω από το νερό και στη συνέχεια χάθηκε στα νερά του δημοφιλούς προορισμού για καταδύσεις. 

Ο πατέρας του, Ρόμπερτ, τον περιέγραψε ως τον ευτυχέστερο άνθρωπο στον κόσμο. «Με πήρε τηλέφωνο χθες το βράδυ και μου είπε ότι βρίσκεται στον παράδεισο», τόνισε.

Ένας ναυαγοσώστης που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας προσπάθησε να τον σώσει, όταν όμως τον έβγαλαν στη στεριά, ήταν ήδη αργά.

Και οι διάσημοι στον «χορό» του μπουγελώματος

Την πρόκληση του Ice Bucket Challenge δεν θα μπορούσαν να μην την αποδεχτούν και εκατοντάδες διάσημοι της ξένης και εγχώριας showbiz.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες της διεθνούς showbiz, που δημοσιοποίησαν  βιντεάκια του δικού τους «μπουγελώματος» στα οποία καλούσαν άλλες διάσημες προσωπικότητες να το τολμήσουν, είναι ο Mark Zuckerberg, ο Bill Gates, η Lady Gaga, ο Tom Hanks, η Oprah Winfrey, ο Justin Bieber, ο Charlie Sheen, ο George Bush, οι Foo Fighters, ο Ronaldo, ο Neymar, η Jennifer Lopez, ο LeBron James, ο Stephen King, ο Justin Timberlake, η Selena Gomez, ο Mickey Rourke, η Jessica Alba, ο Ben Affleck, η Taylor Swift, ο Lionel Messi, ο David Beckham, ο Novak Djokovic, ο Matteo Renzi, η Jennifer Aniston και πολλοί άλλοι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Για πληροφορίες και δωρεές: www.alsa.org