Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Την οριστική έξοδο της τρόικας από την ελληνική πολιτική ζωή και το τέλος του Μνημονίου, τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή, εμπεριέχεται ως βασικό συστατικό στο κυβερνητικό σχέδιο που έχουν ολοκληρώσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο Τρίτη και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η επικείμενη συνάντηση στο Παρίσι στις 2-3 Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για τη δικομματική κυβέρνηση που θέλει στην «πόλη του φωτός» να γίνει το τελευταίο ταγκό της ελληνικής πλευράς με την τρόικα και απλά οι υπόλοιπες συναντήσεις να είναι αρκετά ανώδυνες.
 
Πρόσωπα όμως που γνωρίζουν το παρασκήνιο, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, μιλάνε για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αν και από το Μαξίμου επιμένουν ότι στις Βρυξέλλες μιλούν επισήμως για την «τελευταία αξιολόγηση» που θα γίνει το φθινόπωρο και για την «έξοδο από το Μνημόνιο» το οποίο ολοκληρώνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά στο τέλος του έτους.
 
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλουν και θα επιδιώξουν να το πετύχουν, το σημερινό μνημόνιο να αντικατασταθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο θα προετοιμαστεί από την Ελλάδα και πρέπει να συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες ως το τέλος του φθινοπώρου.

Πολλά βεβαίως για την επόμενη περίοδο για τη δικομματική κυβέρνηση θα εξαρτηθούν από το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί ή όχι νέα χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Για να μην χρειαστεί αυτή η χρηματοδότηση θα πρέπει τα stress tests των τραπεζών -κρίσιμος παράγοντας-δείξουν ότι ένα μέρος από τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 11,1 δισ. ευρώ για το 2015 (αρχίζει από τον Μάιο) σε συνδυασμό με νέο δανεισμό από τις αγορές.

Αυτό το σενάριο φαντάζει ως το ιδανικό για τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να φθάσουν στο ενισχυμένο σχήμα εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ονομάζεται «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και ισχύει ήδη για όλες τις χώρες της ΕΕ και άρα να αντικατασταθεί η τρόικα. Η πορεία της χώρας και άρα και του πολιτικού συστήματος θα καθοριστεί από το εάν θα χρειαστεί νέος δανεισμός, Αυτός είναι και ο άγνωστος «Χ».
 
Επί της κρίσιμης συνάντησης στο Παρίσι, οι δυο εταίροι θέλουν να επέλθει συμφωνία με την τρόικα για τις βασικές προτεραιότητες της «τελευταίας πράξης» του Μνημονίου, ώστε να έλθουν μετά οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, υπολογίζεται κατά τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η επιδίωξη της δικομματικής είναι αυτή η αξιολόγηση να σφραγίσει το διαβατήριο για τη μετά Μνημόνιο εποχή.

Η διαδικασία αυτή θα έχει τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

α) αποτίμηση της υλοποίησης των 600 δράσεων του προγράμματος που εκκρεμούν από το Μνημόνιο που εκπνέει, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει τη μετάθεση ορισμένων από αυτές στο Εθνικό Σχέδιο,

β) συμφωνία για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 11,1  δισ. ευρώ το 2015. Το θέμα συνδέεται ευθέως με τα stress tests των τραπεζών και τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το Σχέδιο που αντικαθιστά το Μνημόνιο,

γ) συμφωνία πάνω στις λεπτομέρειες του Σχεδίου Ανάπτυξης που θα ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποτελέσει τον «οδηγό» της επόμενης μέρας από την Πρωτοχρονιά του 2015 και

δ) εξεύρεση «φόρμουλας» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.