Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Μεγάλη κουβέντα έχει προκαλέσει η επιστροφή Λοβέρδου αλλά και οι υποψίες για συμφωνία με τον Βενιζέλο. Ήδη κάποιοι «γεννηματίκοι» αλλά και από τους «παπανδρεϊκούς» διοχετεύεται ότι «καίγεται» πρόωρα το χαρτί της Κεντροαριστεράς και της συγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης από το δίδυμο Βενιζέλου-Λοβέρδου. 

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας που την Παρασκευή και τυπικώς επέστρεψε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι ηγέτης της παράταξης θα πρέπει να είναι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σχήματος, δηλαδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν και δείχνει τις μελλοντικές κινήσεις δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά όσων εδώ και καιρό σχεδιάζουν την αποπομπή Βενιζέλου και την αμφισβήτηση του στο επικείμενο συνέδριο.  

Ο μεγαλύτερος φόβος των εν αναμονή δελφίνων είναι ότι η επανασυγκόλληση των κκ. Βενιζέλου και Λοβέρδου έγινε στην βάση μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πολιτικών πολύ πριν από τις ευρωεκλογές υπό την προϋπόθεση ότι ο δεύτερος δεν θα αμφισβητήσει τώρα τον  αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κι εκείνος με την σειρά του θα φροντίσει για το ομαλό πέρασμα του κόμματος στα χέρια του υπουργού Παιδείας. 

Όσοι από το ΠΑΣΟΚ πίστευαν- ανάμεσά τους και η ομάδα των 6 -πίστευαν ότι το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για ανάδειξη ενός νέου ηγέτη, χωρίς να φύγει ο  κ. Βενιζέλος από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται σφόδρα, διαπιστώνοντας ότι ο αρχηγός τους δεν επιθυμεί να κάνει πίσω τουλάχιστον ως τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Επίσης οι δελφίνοι του κόμματος διαπιστώνουν ότι ήδη αναπτύσσονται συμμαχίες ενόψει συνεδρίου οι οποίες σπεύδουν να προλάβουν πιθανές πρωτοβουλίες για αλλαγή ηγεσίας. 

Όμως, η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να είναι επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης παγώνει και την ΔΗΜΑΡ καθώς ως γνωστόν το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των δύο κομμάτων είναι και παραμένει η δυσπιστία που δείχνει η Αγίου Κωνσταντίνου και η ηγεσία της απέναντι στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. 

Άλλωστε για λόγους ιδιοσυγκρασίας και μόνο ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν δύσκολο να αποδεχθεί κάποια ευρύτερη συνεργασία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής. Επίσης, παγώνει και τους εκφραστές της μεταρρυθμιστικής τάσης της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα ήθελαν μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας και γιατί όχι ακόμη και τον ίδιο τον Σπύρο Λυκούδη να τίθεται επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας για την Κεντροαριστερά.