Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την... ευχή της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για την προεδρία του Eurogroup έλαβε -επί ισπανικού εδάφους- ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος γεγονός που τον καθιστά πλέον, αδιαμφισβήτητο φαβορί για να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι γεννήθηκε στη Μαδρίτη πριν από 54 χρόνια. Οικονομολόγος στο επάγγελμα, εξειδικεύεται σε θέματα εμπορίου.

Δεν υπήρξε ποτέ επίσημα μέλος του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP),όμως η συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων Αθνάρ, Ροδρίγκο Ράτο (1996-2004), τον έφερε κοντά στο κόμμα.

Το 2006 η Lehman Brothers τον προσέλαβε ως ειδικό σύμβουλο και εκτελεστικό υπεύθυνο για Ισπανία και Πορτογαλία. H κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας που σήμανε το έναυσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ολοκλήρωσε το 2008 τη θητεία του. Δεν έμεινε, φυσικά, χωρίς αντικείμενο, αφού προσελήφθη από την PricewaterhouseCoopers (PwC) ως επικεφαλής του οικονομικού τομέα στην Ισπανία.

Παράλληλα, έγινε μέλος του IE Business School της Μαδρίτης όπου εργάστηκε ως καθηγητής ενώ διετέλεσε και πρόεδρος τους διοικητικού του συμβουλίου.

Τον Δεκέμβριο του 2011 έγινε υπουργός Οικονομικών μετά τη νίκη του Μαριάνο Ραχόι αν και λέγεται ότι προτιμούσε να τεθεί επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας

Το έργο του ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου είχε βυθιστεί στην ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ανεργία είχε φτάσει το 24% και το έλλειμμα στο 8,9%.

Ο ισπανός υπουργός θεωρείται από Βρυξέλλες και Βερολίνο ότι έκανε άριστο έργο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου με τον ισπανό πρωθυπουργό.

Ο ντε Γκίντος εργάστηκε στενά με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως τόνισε η ίδια, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εξαιρετικό υπουργό» σε «δύσκολες στιγμές για την Ισπανία».

Η επιλογή του ντε Γκίντος αποτελεί μεγάλη νίκη της Μαδρίτης, σύμφωνα με τους Financial Times, αφού η Ισπανία διατύπωνε την άποψη ότι είχε ελλιπή εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά όργανα. Παράλληλα, το πρόσωπο του -χαμηλών τόνων- υπουργού αποτελεί ένα κερδισμένο στοίχημα για τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Η τοποθέτηση του ισπανού υπουργού Οικονομικών στην προεδρία του Eurogroup αποτελεί μία «καλή ιδέα», όπως έγραψε πρόσφατα ο Hugo Dixon στο Reuters, αφού θεωρείται ότι μπορεί να ενώσει τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, εξηγώντας τους την αξία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόστηκαν στη χώρα του.

«Όπλο» του Ισπανού ήταν, πάντως και η γνώση του στην αγγλική γλώσσα, που τον διευκόλυνε σημαντικά στος διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Εδώ και καιρό, πάντως, ο ισπανός υπουργός ήταν φαβορί με τον ισπανικό Τύπο να τονίζει τη στήριξη-κλειδί από το Βερολίνο.

Η θητεία του Ολλανδού, Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει στα μέσα του 2015 και ο ισπανός ομόλογός του φαίνεται πως ράβει ήδη το κοστούμι του επικεφαλής ενός κομβικού οργάνου για την Ε.Ε. Είτε για τότε είτε συντομότερα, εάν αποχωρήσει ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών...