Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ρευστό παραμένει το περιβάλλον εντός του οποίου η κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Παρίσι θα επιδιώξει να βάλει τα θεμέλια για την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους και, φυσικά, την αποτροπή υπογραφής ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη χθεσινή του επιστροφή από την Πύλο, μπαίνει στην τελική ευθεία συντονισμού της κυβέρνησης και διαμόρφωσης της διαπραγματευτικής της τακτικής.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου ενώ ήδη από σήμερα έχουν αρχίσει οι επαφές του Υπουργού Οικονομικών με τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, πέραν των τακτικών συναντήσεων που θα έχει με τον κ. Σαμαρά, αναμένεται να δώσει το παρών και κατά την αυριανή σύσκεψη στο Μαξίμου ενώ, την Τετάρτη, στο Πρωθυπουργικό γραφείο θα βρεθούν, εκ νέου, όλοι οι υπουργοί που θα μεταβούν στο Παρίσι (εκτός Χαρδούβελη και οι Μητσοτάκης, Βρούτσης, Δένδιας).

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν οι βάσεις προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση της τρόικας και ει δυνατό χωρίς εμπλοκές. Η Ελλάδα θέλει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία εγκαίρως, ωστόσο η εμμονή του ΔΝΤ να συμπεριλάβει στην εικόνα και το αποτέλεσμα των stress tests που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές συστημικές τράπεζες δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς απειλεί να μετατρέψει, εκ νέου, τη διαπραγμάτευση σε... σήριαλ.

Την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει το Euroworking Group, με αντικείμενο την πορεία του ελληνικού προγράμματος, και είναι σαφές πώς στις συναντήσεις που θα προηγηθούν στο Παρίσι, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιορίσει το εύρος των ανοικτών ζητημάτων.

Πέραν της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που όπως προειπώθηκε «κολλάει» στο ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να απαντήσει και στα υπόλοιπα μυστήρια των Παρισίων.

Δηλαδή, να διευκρινίσει με σαφήνεια τη στάση της Ευρωζώνης και τις προθέσεις της εις ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις επί του ελληνικού προγράμματος, κυρίως εις ότι αφορά το χρηματοδοτικό κενό και την ελάφρυνση του χρέους. Η πολιτική υπομονή, μαζί και η αντοχή της κυβέρνησης, εξαντλούνται και, προφανώς, οι συνεχείς αναβολές εκ μέρους των Βρυξελλών δεν βοηθούν.

Επίσης, θα επιδιωχθεί να υπάρξει μία προφορική συμφωνία για τις δράσεις που η τρόικα θεωρεί εκ των ουκ άνευ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και οι... λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να παραπεμφθούν για αργότερα, χωρίς να προκαλέσουν εμπλοκές.

Και, τέλος, δεδομένου ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα εγκαινιάσει, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου τη ΔΕΘ ενώ την επομένη στον ίδιο χώρο θα βρεθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να καταστεί σαφές ποιες από τις φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση «περνάνε» και ποιες «κόβονται» από την κρησάρα των πιστωτών.