Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

«Γύρω - γύρω όλοι και στην μέση ο Κουβέλης». Αυτό θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν μιας πολιτικής επιθεώρησης για την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή εν όψει της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας.

Από την μια πλευρά η συγκυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ και γύρω - γύρω η ΔΗΜΑΡ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ. Το θολό τοπίο που επικρατούσε τα τελευταία 24ωρα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για κατάληξη των συγκυβερνώντων στην επιλογή Κουβέλη ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Αλέξη Τσίπρα αυξάνει την πολιτική πίεση στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην αποδεχθεί τέτοιου είδους πρόταση, ώστε να προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το δικό του δίλημμα για την προεδρική εκλογή δηλώνοντας ότι η ουσία δεν είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί αλλά η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας και ο τερματισμός του βίου της σημερινής κυβέρνησης.

Και η «επίθεση» που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΗΜΑΡ είναι ότι αν οι βουλευτές της υποστηρίξουν την κυβερνητική επιλογή θα έχουν συμβάλλει στην συνέχιση του βίου της κυβέρνησης και επομένως και στην αντικοινωνική της πολιτική. Στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η επιλογή του προσώπου που όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να γίνει από την νέα βουλή όπου πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν αποδεχθεί τυχόν κυβερνητική πρόταση ο κ. Κουβέλης για πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε αμέσως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της εκλογής από τη σημερινή Βουλή γίνονται τρία: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Εφόσον μάλιστα ο κ. Κουβέλης εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη έστω των περισσότερων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ τότε το μπλοκ που τάσσεται υπέρ της προεδρικής εκλογής φτάνει κοντά στους 170 βουλευτές και πλέον θα αναζητούνται περίπου 10 με 12 ανεξάρτητοι, ή από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακριβώς έτσι , δηλαδή ότι από αυτούς τους βουλευτές που προαναφέραμε θα γίνει αποδεκτή η πρόταση Σαμαρά είτε αυτή ακούει στο όνομα Φώτης Κουβέλης, είτε ακούει σε άλλο πρόσωπο ευρείας, όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, αποδοχής.

Αναφορικά με το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση έχουν σταθερή άποψη που είναι ότι όποιος οδηγήσει την χώρα σε εκλογές είναι υπεύθυνος για την ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, που θα οδηγήσει και σε επιστροφή στο κακό κλίμα για την χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.