current views are: 1

26 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση04:05

Εκτός από τον Βενιζέλο οι κρίσιμες συναντήσεις του Σαμαρά για την οικονομία

Μπαράζ συναντήσεων ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στην οικονομία που θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση. 

Δημοσίευση 04:05’
αρθρο-newpost

Μπαράζ συναντήσεων ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στην οικονομία που θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Μπαράζ συναντήσεων ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στην οικονομία που θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση.

Εκτός από τη συνεργασία, την πρώτη μετά τον Δεκαπενταύγουστο, που έχει στις 10:30 ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο προκειμένου να συζητήσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, στην πρωθυπουργική ατζέντα υπάρχουν μια σειρά από ραντεβού με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Το πρώτο από αυτά είναι σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΕΛΚ έπειτα από την εκλογή Γιούνκερ την οποία στήριξε μέχρι τέλους ο κ. Σαμαράς είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη συνάντηση έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι στην κεντροδεξιά πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι και η μεγαλύτερη, ανήκουν τα ισχυρότερα κόμματα της Ευρώπης, όπως αυτό της Άνγκελα Μέρκελ

Το επόμενο ραντεβού του πρωθυπουργού είναι αύριο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, που θα είναι ο νέος γάλλος Επίτροπος στην Κομισιόν. Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Μπενουάρ Κερ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συνάντηση εξίσου σημαντική δεδομένου του ρόλου που θα έχει η ΕΚΤ στη συζήτηση για τελική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και σε μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα. 

Το Σάββατο 30 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία γίνεται εκτάκτως προκειμένου να αποφασιστούν τα χαρτοφυλάκια που θα έχουν οι νέοι Επίτροποι. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί για δύο ημέρες στην Ουαλία (4-5 Σεπτεμβρίου), προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα επιστρέψει το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση. Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι στην Αθήνα για να υποδεχθεί τον Πορτογάλο ομόλογό του που θα επισκεφθεί επίσημα τη χώρα μας. 

Τα ραντεβού με τον αντιπρόεδρο 

Το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δεν είναι το μόνο προγραμματισμένο. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν και αύριο, με τους υπουργούς που θα συμμετέχουν στην κυβερνητική αποστολή για το Παρίσι όπου θα λάβει χώρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στη συνάντηση της Τετάρτης θα συζητηθεί αποκλειστικά η στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών και θα κωδικοποιηθούν οι ελληνικές προτάσεις. 

Στη σημερινή συνάντηση οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι τα φορολογικά ζητήματα και κυρίως το θέμα του ΕΝΦΙΑ με τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν έπειτα από τις κοινωνικές αντιδράσεις και το σάλο που προκλήθηκε. Η συζήτηση θα γίνει στη βάση και των όσων συζητήθηκαν στα ραντεβού της Παρασκευής που είχαν τα κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. 

Εκτός από τα ζητήματα της οικονομίας, δεν αποκλείεται η συζήτηση να περιστραφεί και γύρω από το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, για το οποίο υπενθυμίζεται ότι ζητήθηκε αναβολή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου την περασμένη Παρασκευή, για μία εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής που ξεκινά αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από τις αντιδράσεις τόσο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ.


σχετικα αρθρα