current views are: 3

26 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση04:35

Αρνό Μοντεμπούρ, ο υπουργός που «ρίχνει» την κυβέρνηση και τις γυναίκες στη Γαλλία

Φιλόδοξος, γυναικάς, πολιτικός που δεν μασάει τα λόγια του, ακόμα και αν ξέρει ότι θα προκαλέσει… σεισμό.

Δημοσίευση 04:35’
αρθρο-newpost

Φιλόδοξος, γυναικάς, πολιτικός που δεν μασάει τα λόγια του, ακόμα και αν ξέρει ότι θα προκαλέσει… σεισμό.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Φιλόδοξος, γυναικάς, πολιτικός που δεν μασάει τα λόγια του, ακόμα και αν ξέρει ότι θα προκαλέσει… σεισμό. Ο λόγος για τον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, τον Αρνό Μοντεμπούρ, οι δηλώσεις του οποίου ήταν αφορμή για να σκάσει άλλη μία πολιτική «βόμβα» μεγατόνων στο στρατόπεδο του πολιτικά εξωθενουμένου Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας βήμα μπροστά για την επόμενη μέρα.

Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Οικονομίας -στη συνέχεια- της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και «βγαίνοντας» από αριστερά στον πρόεδρο Ολάντ, τον πρωθυπουργό Βαλς και το Βερολίνο, φώναξε δυνατά παρών για το μέλλον στους Σοσιαλιστές, οδηγώντας σε πτώση το υφιστάμενο σχήμα.

Οι βλέψεις του φτάνουν μέχρι και στη διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας. Το 2012, εξάλλου, είχε διεκδικήσει το χρίσμα, όμως κατέλαβε την τρίτη θέση. Τώρα, φαίνεται πως οι πιθανότητές του αυξάνονται.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ γεννήθηκε το 1962 στην πόλη Κλαμεσί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, στο υπουργείο Οικονομικών και η μητέρα του, από την Αλγερία, ήταν δασκάλα. Σπούδασε στο Παρίσι και εργάστηκε ως νομικός πριν μπει στον πολιτικό στίβο στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 2002 ίδρυσε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα την τάση «Ανανέωση τώρα». Τέσσερα χρόνια αργότερα ορίστηκε ως εκπρόσωπος της προεδρικής καμπάνιας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η  μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Φρανσουά Ολάντ τον «τιμώρησε» για έναν μήνα, αφού ο εξωστρεφής Μοντεμπούρ, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, είπε ότι το μόνο λάθος στην υποψήφια των Σοσιαλιστών ήταν ο -τότε- σύντροφός της!

Επίθεση κατά κολοσσών

Τα χρόνια πέρασαν και ο Ολάντ έγινε πρόεδρος, δίνοντας χαρτοφυλάκιο στον Μοντεμπούρ. Ο δεύτερος, πάντως, επέλεξε ουκ ολίγες φορές να ταράξει τα νερά με σκληρές δηλώσεις κατά επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία. 

Το 2012 επιτέθηκε στην εταιρεία-κολοσσό στον τομέα του χάλυβα και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, ArcelorMittal, λέγοντας ότι «ψεύδεται», απειλώντας την με εθνικοποίηση και ζητώντας της να αποχωρήσει από τη χώρα, αφού «δεν σέβεται τη Γαλλία». 

Παράλληλα, έριξε φαρμακερά «βέλη» κατά του επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ελαστικών Titan International, Μόρις Τέιλορ, διότι αποκάλεσε «τεμπέληδες» τους Γάλλους.

Καρφιά κατά Μέρκελ και Ε.Ε.

Όσο για την άποψή του σχετικά με την Άνγκελα Μέρκελ; Την έχει παρομοιάσει με τον αυταρχικό γερμανό πολιτικό του 19ου αιώνα Ότο φον Μπίσμαρκ, ενώ σημείωνεται ότι δεν παραλείπει να επιτεθεί και προς τις πολιτικές των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι, με τις πολιτικές του, «τροφοδοτεί το Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λε Πεν.

O Mοντεμπούρ δεν είχε δισταγμό να προκαλέσει, πάντως και πρόσφατα εσωκομματικό ζήτημα, αφού είχε αφήσει αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί , κατηγορώντας τον για υπερβολικά φιλελεύθερες πολιτικές.

Η γαλλική Δεξιά τον βλέπει ως αντι-καπιταλιστή και εχθρό της επιχειρηματικότητας, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για παρωχημένες αντιλήψεις και ως έναν άνθρωπο με αλαζονεία και μεγάλο εγωισμό. Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός επί προεδρίας Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι ο Μοντεμπούρ μιλάι τόσο αλαζονικά, «σαν να δίνει μαθήματα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο σοσιαλιστής… Δον Ζουάν

Ο 52χρονος «εκρηκτικός» γάλλος πολιτικός δεν απασχολεί μόνο τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων, αλλά και των κουτσομπολίστικων εντύπων, αφού προκαλεί συζητήσεις συνεχώς με τις… κατακτήσεις του. Η πρώην σύντροφός του, παρουσιάστρια Όντρεϊ Πουλβάρ ανακοίνωσε τον χωρισμό τους με SMS στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ τον Φεβρουάριο κινήθηκε νομικά κατά του περιοδικού Paris Match για φωτογραφίες του, μαζί με την ηθοποιό Έλσα Ζιλμπερστάιν.

Νωρίτερα, ο Μοντεμπούρ είχε έναν γάμο 13 ετών (1997-2010) με την Ορτάνς ντε Λαμπρίφ, αποκτώντας μαζί της δύο παιδιά, τον Πολ και την Αντέλ, ηλικίας σήμερα 14 και 12 ετών αντίστοιχα.


σχετικα αρθρα