Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας,  που αφορά το θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, την Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ το καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης που διήρκεσε πέντε μήνες και στόχος του είναι η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός των υποδομών στο πλαίσιο της χρηστής και υγιούς διοίκησης, όπως και η ανανέωση ενός θεσμικού πλαίσιο στην εκπαίδευση που δεν θα διέπεται από όρους λειτουργίας περασμένων δεκαετιών, αλλά θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.

Έμφαση έδωσε η κ. Διαμαντοπούλου στην αναβάθμιση των πειραματικών σχολείων με διαρκή αξιολόγηση που θα βοηθήσει, όπως είπε, και τα άλλα σχολεία. Η ίδια δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις, ενώ υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για τις μετεγγραφές, κάνοντας λόγο για δίκαιη και αντικειμενική ρύθμιση που λύνει τεράστια προβλήματα.

"Στόχος μας είναι όχι μόνο να μην αδικούμε τα παιδιά που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, αλλά να κάνουμε και ένα σύστημα πιο δίκαιο. Όσα παιδιά είχαν την ευνοϊκή δυνατότητα της διάταξης πέρσι θα την έχουν φέτος μόνο που α είναι πιο δίκαιη", συμπλήρωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Όλγα Ρενταρή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να εξεταστούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές, ώστε να μην αδικηθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Ταλιαδούρος μίλησε για "νομοσχέδιο μαμούθ" που περικλείει άσχετα θέματα, ενώ υποστήριξε ότι επιχειρείται ιδεολογική πολιτική χειραγώγηση του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που αντιβαίνει, όπως είπε, τις αρχές της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο παίρνει τα αναγκαία μέτρα στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, για να περάσει, με τη στήριξη και της ΝΔ, η προαποφασισμένη πολιτική στην εκπαίδευση που είναι ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης.

Για πολύ καλή επαινετική πρωτοβουλία επί της αρχής του σχεδίου νόμου έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη αντίθεση του σε οποιοδήποτε περιορισμό δικαιωμάτων και κινήτρων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διέπεται από υπέρμετρο συγκεντρωτισμό και εξέφρασε φόβους για δημιουργία διαφορετικών εκπαιδευτικών ταχυτήτων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς μίλησε για "αλαζονεία της πλειοψηφίας" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει τις ανάγκες της κοινωνίας.